Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ipari a kínai méz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiderült, hogy az unióban forgalomba kerülő kínai méz 80 százaléka közönséges ipari méz - mondta el az InfoRádióban Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja. Hozzátette: kezdeményezni fogják, hogy a magyar kormány is kérje az uniót, tudományos alapossággal vizsgálják meg a kínai mézszállítmányokat.

"Ez nem új történet, annak a folytatása, amit egy hónapja elkezdtünk. Levettünk a polcokról 19 EU és EU-n kívüli jelöléssel ellátott tételt, megvizsgáltattuk a világ legtekintélyesebb mézlaboratóriumában. Kiderült, hogy 15 nem felel meg az étkezési méz feltételeinek, tehát a 80 százalékát az intézet ipari méznek minősítette. Ezek mind kínai mézkeverékek" - mondta Takács Ferenc.

A Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja elmondta: "a brüsszeli tüntetést megtartottuk, átadtuk a petíciót a bizottságnak, ennél nagyobb a jelentősége annak, hogy a kezdeményezésünkhöz azonnal csatlakozott négy másik uniós ország, köztük a két legnagyobb európai méhész szervezet, a német és a legnagyobb francia."

Most arra koncentrálunk, hogy példát mutassunk az uniós méhész szervezeteknek, hogy fel lehet lépni a gyenge minőségű kínai méz forgalmazása ellen. Nonszensz, hogy most is heti százötven kamionnyi kínai méz jön be az unióba, és nem lehet találni egyetlen olyan üveget, amin fel lenne tüntetve, hogy kínai mézet tartalmaz. Azt is kezdeményezni fogjuk, hogy a magyar kormány is kérje az uniót, hogy tudományos alapossággal vizsgálják meg a kínai mézszállítmányokat, hogy kiderüljön azokból nem lesz igazi méz - hangsúlyozta Takács Ferenc.

Hanganyag: Kaputa Júlia