eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Holnap vizsgálja a Fitch a magyar adósosztályzatot

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők szerint van rá esély, hogy a nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

A Fitch és a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot.

A Moody'a két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

A cég a lépéshez fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött - az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

Ha a Moody's és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítja, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába.

Ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok számára általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

Londonban ismertetett minapi tanulmányában a Fitch Ratings maga is közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel éppen arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) e héten összeállított feltörekvő piaci helyzetértékelése kitért az Alkotmánybíróság minapi végzésére, amely megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit, egyebek mellett diszkriminatív elemekre hivatkozva.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az alkotmánybírósági határozat alátámaszthatja azokat az érveket, amelyek pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban.

A ház szerint a hitelminősítők úgy tekintik, hogy a magyar kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) idén aláírt, a bankok adóterhelésének fokozatos csökkentését is tartalmazó memorandum teljesítésével bizonyíthatja elkötelezettségét a bankokkal fenntartott viszony normalizálása mellett, és e viszony normalizálása a magyar adósbesorolás felminősítésének erőteljes előfeltétele.

Az Alkotmánybíróság és a Fitch döntései közötti időzítés "szoros, de azt várjuk, hogy (Magyarország) visszatér a befektetési ajánlású sávba" - közölték a cég londoni elemzői.

Nem biztos mindazonáltal, hogy a Fitch Ratings a péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármiféle újabb módosítást bejelent.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A Fitch pénteki felülvizsgálatával befejeződik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői elbírálása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×