eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Nőtt az orosz GDP októberben havi szinten

Októberben 0,1 százalék volt az orosz gazdaság teljesítményének havi növekedése szezonálisan kiigazítva - közölte Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.

Szeptemberben a GDP nagyobb ütemben, 0,3 százalékkal nőtt havi összevetésben.

Alekszej Uljukajev azt mondta, hogy várakozása szerint idén a gazdaság a minisztériuma által eddig várt 3,9 százaléknál némileg kisebb mértékben zsugorodik.

Az orosz GDP 4,1 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az előző negyedévi 4,6 százalékkal szemben.

Az adat azzal biztat, hogy az ország túljutott a recesszió mélypontján, de a fellendülés lassú és törékeny lesz - vélik elemzők.

Az orosz gazdaságot súlyosan érinti a nyersanyagárak esése, és nehézségeket okoznak az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt nyugati szankciók is. Az olaj ára alig több mint egy év alatt 60 százalékkal zuhant, és szerda reggel már csak 44 dollár körül jegyezték a globális referenciaminőség, a Brent hordóját. A Capital Economics egy korábbi tanulmányában kimutatta, hogy minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti az exportbevételeket és 20 milliárd dollárral a költségvetés bevételeit.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×