Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ingyen kapnak laptopot a rászorultak Nyíregyházán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötezer notebookra és ezer táblagépre lehet pályázni Nyíregyháza térségében a rászorulóknak a Digitális Magyarország Programban. Az eszközöket ingyen kaphatják meg, mert ez egy kísérleti alprogram - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Mától lehet benyújtani a pályázatokat. Azok számára nyitott a pályázat, akik nagycsaládosok vagy gyermeküket egyedül nevelik, akik regisztrált, aktív álláskeresők vagy közfoglalkoztatási programban vesznek részt, valamint az aktív idősek számára és a 45 év feletti munkavállalók számára is nyitotta pályázat - közölte Solymár Károly Balázs.

Hozzátette: a döntésben természetesen a rászorultsági szempontok is érvényesülnek: korlátozva van az egy főre eső jövedelem.

Elmondta: ötezer notebookot és ezer táblagépet osztunk szét a pályázók között. Az eszköz használata díjmentes lesz a pályázaton nyertesek számára, nem kell önrészt fizetniük. Ami fontos viszont, hogy három évig internet-kapcsolattal kell rendelkezniük. Tehát vállalniuk kell az internet-előfizetést, és kötelező oktatásban kell részt venniük. Ilyen módon biztosítjuk, hogy valóban arra célra használják a pályázók, amire azt szántuk - részletezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A pályázat a Digitális Magyarország Programnak egy kísérleti alprogramja, ami Nyíregyháza és a kapcsolódó járás a helyszíne. A Magyar Telekom vállalta, hogy Nyíregyháza területén önrészből oldja meg, hogy valamennyi háztartásban elérhetővé váljon az internet-hozzáférés - tudatta.

A piaci felajánlás után a kormányzat hozzátette a saját részét, és természetesen nyitott volt az együttműködésre a járás és a város polgármestere is - tette hozzá Solymár Károly Balázs.

Az eszközosztás után ki kell értékelnünk a program tapasztalatait, és csak ez után születhet abban a kérdésben döntés, hogy ezt országossá tegyük. Eszközök biztosítása kifejezetten csak hazai forrásból kerülhet sor. A program többi eleme - hiszen itt nemcsak az eszköz biztosításáról van szó - országosan elérhető lesz. Az európai uniós források megnyílnak, és más településeken is megjelenik a program - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Hanganyag: Panulin Ildikó