eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Nőtt a hagyományos légitársaságok utasforgalma októberben

A nagy európai hagyományos légitársaságokat tömörítő mindhárom vállalati csoport utasforgalma nőtt októberben, a legjobban az International Airlines Group (IAG) teljesített - derül ki a légitársaságok honlapján közölt utasforgalmi statisztikákból.

Az IAG-hez tartozó cégek (British Airways, Iberia, Aer Lingus és a diszkont Vueling) összesen 8,5 millió utast szállítottak, 9,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttsége 2,5 százalékpontot emelkedve 83,4 százalék volt. Az év eddigi részében az IAG légitársaságaival 74,7 millióan utaztak, 9,8 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

A legtöbb utast, 10 milliót a Lufthansa-csoport full service légitársaságai (Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines) szállították, ez 3,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a gépek töltöttsége 0,9 százalékponttal 81,5 százalékra nőtt. A január-októberi időszakban a német cégcsoport légitársaságait 93,1 millióan választották, 2,5 százalékkal többen, mint az előző évben.

A legszerényebb bővülést az Air France-KLM érte el, októberben mindössze 1,5 százalékkal szállított több utast, mint 2014 októberében: 7 millióan váltottak jegyet valamelyik járatukra. A gépek átlagos kihasználtsága 1,4 százalékponttal 86,1 százalékra javult.

Októberig az utasforgalom 66,8 millió volt, 2,5 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×