eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Jövőre tovább csökkennek a roamingdíjak

Novemberben lép hatályba az Európai Parlament által elfogadott, egységes távközlési piacról szóló rendelet, amely alapján jövő tavasszal tovább csökkennek, 2017. június 15-től pedig megszűnnek a roamingdíjak - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki hátttérbeszélgetésén.

Az uniós rendelet a hálózatsemlegességre vonatkozóan iránymutatást fogalmaz meg, ennek alapján nem lehet az interneten korlátozni vagy lassítani a különböző tartalmakat vagy szolgáltatásokat, forgalomkorlátozás pedig csak kivételes esetben és csak ideiglenesen engedélyezett. Ezeket az elveket a rendelet hatálybalépésétől számított 9 hónap múlva kell alkalmazni.

A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a 3400-3800 megahertzes frekvenciákat várhatóan jövő év elején értékesíti a hatóság, az árverésre szóló felhívás ez év decemberében, vagy 2016 januárjában jelenik meg.

Kajzinger Ervin, az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója kifejtette: elvileg van esély arra, hogy az új roaming szabályozás bevezetése miatt a belföldi áraikat megemelik a szolgáltatók, előre azonban nehéz megmondani, hogy mi fog történni.

Hozzátette, a rendelet lehetőséget biztosít a folyamatos nemzetközi roaming korlátozására. Például ha valaki külföldi társaság SIM-kártyáját használva, folyamatosan roamingolna, akkor egy bizonyos forgalom felett legfeljebb a jelenlegi roaming díjaknak megfelelő árakat alkalmazhatják a szolgáltatók.

Az uniós rendelet a hálózatsemlegességre vonatkozóan konkrét szabályozást fogalmaz meg, ennek alapján nem lehet az interneten korlátozni vagy lassítani a különböző tartalmakat vagy szolgáltatásokat, forgalomkorlátozás pedig csak kivételes esetben és csak ideiglenesen engedélyezett. Az új szabályokat a rendelet hatálybalépésétől kezdve alkalmazni kell, a részletszabályok kidolgozására pedig 9 hónap áll rendelkezésre.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy speciális, nagy sávszélességet igénylő hálózati szolgáltatást csak akkor lehet kínálni, ha erre van kapacitása a szolgáltatónak, és ez nem befolyásolhatja az internet szolgáltatása minőségét.

A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a 3400-3800 megahertzes frekvenciákat várhatóan jövő év elején értékesíti a hatóság, az árverésre szóló felhívás ez év decemberében, vagy 2016 januárjában jelenik meg.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×