Az unió vizsgálja a devizahiteles mentőcsomagot

Infostart
2015. november 11. 15:59
Uniós szinten vizsgálják a devizahiteles mentőcsomagot - állítja a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület elnöke. Lázár Dénes ügyvéd szerint Brüsszel úgy látja, elfogadhatatlan, hogy az állam magánjogi szerződéseket ír át.

A Magyarországon meghozott törvények azért nem rendezték a devizahitelesek ügyét végleg, mert a meghozott törvények ellentétesek az európai jogszabályokkal. Az európai fórumokon most azt vizsgálják, hogy vajon elfogadható-e az, hogy a magyar parlament törvényekkel átír magánjogi szerződéseket, és törvénnyel kötelez fogyasztókat arra, hogy egy semmis szerződést végrehajtsanak - ismertette Lázár Dénes.

Közölte: jelenleg zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között arról, hogy vajon megfelelnek-e a devizahiteles törvények az európai jogszabályoknak. Az eljárás azért nincs sehol kommunikálva, mert az Európai Bizottság az ilyen eljárásokat - különösen az adatgyűjtést - mindig zárt ajtók mögött végzi. A céljuk, hogy ne kelljen kötelezettségszegési eljárást indítani Magyarország ellen, helyette a magyar államot rávegyék arra, hogy a jogellenes helyzetet megváltoztassa - magyarázta az ügyvéd.

Kiemelte: a legfontosabb kérdés, hogy ki viseli azt a terhet, amit a forint leromlása, az árfolyam változása okozott. A mai törvényi helyzet azt mondja, hogy az árfolyamváltozásból eredő többletköltséget a fogyasztóknak kell viselniük. Ha megváltozna a jogi helyzet, és az Európai Bizottság kötelezné Magyarországot arra, hogy megváltoztassa a jogi helyzetet, akkor ez a teher a fogyasztókról átkerülne a bankokra - fogalmazott az egyesület elnöke.

A kötelezettségszegési eljárás mindenképpen elkerülhető abban az esetben, ha a magyar állam hajlandó helyreállítani azt a jogi állapotot, ami megfelel az európai jognak. Azt gondolom, hogy a következő két-három hónapban még zajlanak a tárgyalások - véli Lázár Dénes.

Az egyetlen hátránya jelenleg a mi fogyasztóvédelmi tevékenységünknek, hogy nagyon minimálisak a lehetőségeink arra, hogy az Európai Bizottságtól információkat szerezzünk a tárgyalások állásáról. De a közeljövőben tervezünk az Európai Bizottságtól információt kérni és perekkel információt kikényszeríteni arról, hogy igenis tegyék nyilvánossá azt, hogy miről tárgyalnak a magyar kormánnyal - közölte a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület elnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást