eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lufthansa-sztrájk - Kedden több járat üzemel

Kedden folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek pénteken kezdődött sztrájkja, de erre a napra jóval kevesebb járatot töröltek, mint hétfőn, elsősorban a hosszú távú járatok utasai maradnak földön. Hétfőn este a cég vezetése javaslatot tett a megegyezésre, a beterjesztett elképzeléseket a munkavállalók képviselői elégtelennek ítélték és elutasították.

A munkáltató azt javasolta, hogy a 19 ezer légiutas-kísérőnek 2000 euróról 3000 euróra növelik az egyszeri bónuszkifizetés összegét, amennyiben a sztrájkolók azonnal felveszik a munkát. A Lufthansa vezetősége ezen felül 1,7 százalékos béremelésre tett javaslatot januártól és további 1,7 százalékos növelésre egy év múlva.

A sztrájkot meghirdető Ufo ágazati szakszervezet szerint mindez kevés.

A munkáltató és a szakszervezet közötti vita részben a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa az újonnan belépőknek továbbra is csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló - nyugdíjat jelentő - feltételeket hajlandó biztosítani.

A hétfői sztrájk 929 járatot és 113 ezer utast érintett.

Keddre a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érinti. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozik.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×