Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lufthansa-sztrájk - Kedden több járat üzemel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek pénteken kezdődött sztrájkja, de erre a napra jóval kevesebb járatot töröltek, mint hétfőn, elsősorban a hosszú távú járatok utasai maradnak földön. Hétfőn este a cég vezetése javaslatot tett a megegyezésre, a beterjesztett elképzeléseket a munkavállalók képviselői elégtelennek ítélték és elutasították.

A munkáltató azt javasolta, hogy a 19 ezer légiutas-kísérőnek 2000 euróról 3000 euróra növelik az egyszeri bónuszkifizetés összegét, amennyiben a sztrájkolók azonnal felveszik a munkát. A Lufthansa vezetősége ezen felül 1,7 százalékos béremelésre tett javaslatot januártól és további 1,7 százalékos növelésre egy év múlva.

A sztrájkot meghirdető Ufo ágazati szakszervezet szerint mindez kevés.

A munkáltató és a szakszervezet közötti vita részben a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa az újonnan belépőknek továbbra is csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló - nyugdíjat jelentő - feltételeket hajlandó biztosítani.

A hétfői sztrájk 929 járatot és 113 ezer utast érintett.

Keddre a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érinti. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozik.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz.