Lemondott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

Infostart
2015. november 10. 10:59
Lemondott a hazai szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról Tornai Tamás. A távozás hátterében koncepcionális kérdések állnak, mivel a lemondott elnök határozott elképzeléseivel és fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a HNT működését - írja az Agrárszektor.

Hétfőn benyújtotta lemondását a HNT tanácsülésének Tornai Tamás, a szervezet elnöke - ezt maga a távozó elnök erősítette meg az agrárszektor.hu-nak. Tornai Tamás 2013 óta töltötte be a HNT elnöki posztját. Utódlásáról később dönt a szervezet.

A távozás hátterében főként koncepcionális kérdések állnak, amelyek a szőlő-borágazat fejlesztési elképzeléseivel függenek össze - közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás. A jövő szempontjából alapvető fontosságú, hogy 2018-tól megszűnik az ágazat támogatására szolgáló nemzeti boríték, a 2020-utáni új uniós költségvetési ciklusban pedig a teljes uniós agrártámogatási kassza - ezen belül a szőlő-borágazatra fordítható pénzügyi keret - is szűkülhet. A támogatások csökkenése erőteljesen felszínre hozza majd a hatékonyságbeli különbségeket, ezért - tette hozzá Tornai Tamás - a következő években kulcsfontosságú lesz, hogy az eddig elmaradt fejlesztéseket a hazai szőlő-borágazati szereplők pótolni tudják. Ezzel kapcsolatban határozott koncepciót képviseltem, míg az elnökségi tagok többsége inkább óvatosabb, kompromisszumkészebb módon képzeli el a HNT működését - fogalmazott Tornai Tamás.

A volt elnök szerint az ágazati szereplők előtt határozottan meg kell jeleníteni, milyen piaci és agrárszabályozási változások várhatók, illetve ezekkel összefüggésben milyen kockázatokra lehet számítani. A következő években sok lesz a feladat, de a megvalósításhoz szükség energiát már nem tudnám erre szánni, ezt a munkát pedig félgőzzel nem lehet végezni - indokolta még távozását Tornai Tamás.

További részletek az agrárszektor.hu cikkében.