eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

A német acélipar nem számít forgalomnövekedésre az idén

A német acélipar a globális acélkereslet visszaesése miatt az idén már nem számít forgalomnövekedésre - közölte hétfőn a WV Stahl (Wirtschaftsvereinigung Stahl), a német acélipar szakmai érdekképviseleti szervezete.

Az idén beérkezett megrendelések 5 százalékkal elmaradnak a tavalyi megegyező időszakához képest, a harmadik negyedévben pedig 11 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - közölte a WV Stahl elnöke, Hans Jürgen Kerkhoff, hozzátéve: az év eleji, akkor még növekedést jelző prognózissal szemben a német acélipar termelése nem fogja meghaladni a tavalyi 42,9 millió tonnát.

"Az acéliparra világszerte nehéz idők járnak, és ez alól az egyébként versenyképes német acélipar sem tudja teljes mértékben kivonni magát" - mutatott rá a WV Stahl elnöke, aki szerint ez az óriási mértékben megnövekedett, és "dömpingárakon az európai piacra zúdított" kínai acélexport miatt van így.

Az EU részesedése a világ acéltermelésében a 2001-es 22 százalékról mostanra 10 százalékra csökkent, miközben Kína részesedése az 1999-es 15 százalékról 50 százalékra emelkedett.

Hans Jürgen Kerkhoff ezért a kereskedelmi jog minden lehetséges védelmi eszközének konzekvens és azonnali igénybe vételére szólította fel az Európai Uniót, elsősorban dömpingellenes és szubvencióellenes intézkedések formájában. Ellenkező esetben a termelőkapacitások kényszerű leállításával és munkahelyek elvesztésével kell Európában szembe néznie - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy az acéliparnak már nincsenek meg a tartalékai ahhoz, hogy elviselje további energia- és klímapolitikai intézkedések terheit.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×