A német acélipar nem számít forgalomnövekedésre az idén

InfoRádió / MTI
2015. november 10. 06:18
A német acélipar a globális acélkereslet visszaesése miatt az idén már nem számít forgalomnövekedésre - közölte hétfőn a WV Stahl (Wirtschaftsvereinigung Stahl), a német acélipar szakmai érdekképviseleti szervezete.

Az idén beérkezett megrendelések 5 százalékkal elmaradnak a tavalyi megegyező időszakához képest, a harmadik negyedévben pedig 11 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - közölte a WV Stahl elnöke, Hans Jürgen Kerkhoff, hozzátéve: az év eleji, akkor még növekedést jelző prognózissal szemben a német acélipar termelése nem fogja meghaladni a tavalyi 42,9 millió tonnát.

"Az acéliparra világszerte nehéz idők járnak, és ez alól az egyébként versenyképes német acélipar sem tudja teljes mértékben kivonni magát" - mutatott rá a WV Stahl elnöke, aki szerint ez az óriási mértékben megnövekedett, és "dömpingárakon az európai piacra zúdított" kínai acélexport miatt van így.

Az EU részesedése a világ acéltermelésében a 2001-es 22 százalékról mostanra 10 százalékra csökkent, miközben Kína részesedése az 1999-es 15 százalékról 50 százalékra emelkedett.

Hans Jürgen Kerkhoff ezért a kereskedelmi jog minden lehetséges védelmi eszközének konzekvens és azonnali igénybe vételére szólította fel az Európai Uniót, elsősorban dömpingellenes és szubvencióellenes intézkedések formájában. Ellenkező esetben a termelőkapacitások kényszerű leállításával és munkahelyek elvesztésével kell Európában szembe néznie - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy az acéliparnak már nincsenek meg a tartalékai ahhoz, hogy elviselje további energia- és klímapolitikai intézkedések terheit.