Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Continental: a botrány nem befolyásolja a dízel autók keresletét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Continental autóipari alkatrész és részegység beszállító vállalat nem észlelte a dízel járművek keresletének a csökkenését a Volkswagen emissziós botrányának kirobbanása óta.

"Sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem észleltük, hogy ügyfeleink átálltak volna a dízel járművekről a benzinesekre, vagy csökkent volna a dízel járművek kereslete" - tájékoztatta Wolfgang Schäfer, a Continental pénzügyi igazgatója hétfőn a német dpa hírügynökséget. "Semmilyen rövid távú hatás nem volt megfigyelhető" - szögezte le, megjegyezve ugyanakkor, hogy a közép távú hatásokra vonatkozóan még korai lenne következtetéseket levonni.

A tesztpadokon manipulált nitrogén-oxid-kibocsátási értékek miatt a Volkswagennek világszerte 11 millió, Európában 8,5 millió, Németországban 2,4 millió autót kell visszahívnia szoftveres és/vagy műszaki átalakításra. A múlt héten vált ismertté, hogy 800 ezer autót az Európában a gépjárműadó alapjául szolgáló szén-dioxid kibocsátási érték valótlan beállítása miatt is vissza kell hívni a szervizekbe.

A Continental a Bosch mellett az egyik legnagyobb globális autóipari alkatrész és részegység beszállító vállalat, egyike a Volkswagen legnagyobb partnereinek.

Mivel a dízelmotorok bonyolultabbak a benzinmotoroknál, ezért több bevételt és jövedelmet is termelnek - mutatott rá Wolfgang Schäfer. Miután azonban a benzinmotoroknál a "downsizing", azaz méretcsökkentési trend keretében turbófeltöltők és más technikai újítások alkalmazásával egyre kisebb lökettérfogatú motorokból hozzák ki a gyártók ugyanazt, vagy a korábbinál nagyobb teljesítményt, a dízelmotorok részarányának esetleges csökkenése nem fogja feltétlenül hátrányosan érinteni az autóipari beszállítókat - fejtette ki.