eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Akár már tavasszal jöhet a felminősítés

Akár már jövő márciusban két hitelminősítőnél is a befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország - legalábbis ez az optimista forgatókönyv - mondta a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere. Bakos Dezső szerint ehhez az államadósság további csökkentése és államháztartási fegyelem szükséges.

Maga a döntés csak a kilátást módosította. Ez azért fontos nekünk, mert egyelőre a befektetésre nem ajánlott kategória legfelső osztályában van Magyarország. Ezzel most egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy legközelebb - ha a Moody's esetleg kedvező véleményt fogalmaz meg Magyarországról -, akkor felminősítés következhessen - magyarázta Bakos Dezső.

Két nagyon fontos dolgot emelt ki a Moody's. az egyik a csökkenő államadósság tendenciája, a másik pedig a külső sérülékenység csökkenése - részletezte.

A válság után, amikor nagyon magas volt a magyar államadósság - közel 81 százalékos a GDP-arányos államadósság-mutató volt - a kormány elkötelezettséget vállalt azért, hogy ezt mindenképpen leszorítsa - emlékeztetett.

Mint elmondta, az elmúlt években láthattuk is, hogy ezt az elkötelezettséget tartja, folyamatosan csökkentette ezt az arányt. Meglátása szerint fent is maradhat az államadósság-állomány csökkenő pályája. Ez azt jelenti, hogy ez idén 74 százalék közelébe kerülhet, a jövő évben pedig akár már a 73 százalékot is elérheti.

A sérülékenység tekintetében pedig magának az adósságállománynak a csökkenését emelték ki - tette hozzá.

A portfolió menedzser szerint ennek a döntésnek önmagában most érdemi befolyása nem lesz a piacra - ezt a piac már korábban beárazta, mivel ők általában a hitelminősítők előtt járnak.

Hozzátette: azt viszont mindenképpen fontos kiemelni, hogy hogyan is jutottunk el idáig. Azt, hogy az államadósság - például a devizaarány - milyen mértékben csökken, az nagyban köszönhető magának a kormánynak, az ÁKK-nak, és az MNB elkötelezettségének.

Ennek érdekében például az Államadósság Kezelő Központ nem tervez devizában denominált papírok kibocsátását erre az évre, illetve a jegybank egy úgynevezett devizakötvény visszavásárlási programmal is támogatta például ezt a devizaarány-csökkenést - idézte fel Bakos Dezső.

Mindezek következményeként az adósság 34 százaléka átment külföldi devizába, ami a 2011-es 50 százalékos csúcshoz képest elég komoly előrehaladás, és nagyjából várhatóan 30 százalék alá kerülhet ez az arány jövőre - vetítette előre.

A legkedvezőbb esetben jövő tavasszal a hitelminősítők a befektetésre ajánlott kategóriába sorolhatják Magyarországot - emelte ki a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.

A Fitch november 20-án nyilatkozhat legközelebb Magyarországról, és egyes piaci vélemények szerint már ekkor megteheti. Tavasszal pedig jöhet a Moody's, aki szintén meglépheti a felminősítést. Ha maradnak a folyamatok abban az irányban, amiben most vannak, és a kormány elkötelezettséget vállal a hiány és az államadósság alacsonyan tartásában, akkor ez jövőre valószínűleg bekövetkezhet - véli Bakos Dezső.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×