eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szijjártó: Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja

Egészen biztos, hogy Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja, hiszen a régióban megvalósított strukturális reformok nyomán versenyképes befektetési környezet jött létre - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok, valamint Dél-Korea és Japán külügyi képviselőivel folytatott megbeszélését követően csütörtökön Luxembourgban.

A visegrádi országok érdeke, hogy a Japánból és Dél-Koreából Európába irányuló tőkebefektetések helyszínéül Közép-Európát válasszák - mondta a külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozásán vesz részt.

Egyre jelentősebb verseny zajlik a keleti tőkéért Európában, mivel már nem nyugatról keletre áramlik a tőke olcsóbb munkaerőt keresve, hanem keletről nyugatra jönnek a munkahelyteremtő beruházások. Olyan helyeket keresnek a keleti befektetők, ahol a képzett munkaerő rendelkezésre áll - mondta a miniszter. "Hazánk kifejezetten jól áll e tekintetben, hiszen hét Japán vállalat már most stratégiai partnerünk, dél-koreai vállalatok pedig nagyjából huszonötezer embernek adnak munkát Magyarországon" - emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter szerint a visegrádi régió hatvanötmilliós piacot jelent, ahol a munkaerő szorgalmas és képzett, ugyanakkor Nyugat-Európánál alacsonyabb áron érhető el - mondta a külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×