Szijjártó: diverzifikálni kell a magyar exportot

InfoRádió / MTI
2015. november 3. 19:23
Külgazdasági prioritásnak nevezte a magyar export diverzifikálását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sóskúton, a Kerox Kft. új gyárának ünnepélyes átadásán, kiemelve, hogy jelentősen növelni kell a külpiacokon is helytállni képes hazai vállalatok arányát és teljesítményét.

A Kerox az egykaros csaptelepek belső keverőegységét, a kartust gyártja, alapvetően exportra. A cég most 4,45 milliárd forintos beruházással új, 22 ezer négyzetméteres gyártóközpontot hozott létre.

Szijjártó Péter a gyáravatón rámutatott: a hazai export döntő többségét az itt termelő multinacionális vállalatok adják, ugyanakkor a kiegyensúlyozott külgazdasági szerkezet érdekében jelentősen növelni kell azon magyar vállalatok arányát és teljesítményét, amelyek képesek a külpiacokon is helytállni. Ezért célozta meg a kormány, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre emelkedjen az erre alkalmas kis- és középvállalatok száma - jelezte.

Szijjártó Péter hozzátette: a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen, hogy a tradicionális európai, transzatlanti piacainkon túl Keleten és Délen is állni tudják a versenyt a magyar cégek.

A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány egyedi kormánydöntésen alapján 355 millió forintos készpénztámogatásban, illetve adókedvezményben részesítette a Kerox Kft.-t.

Hangsúlyozta: a vállalat 150 új munkahelyet teremtett, és "igazi magyar külgazdasági siker", hogy 40 ország 400 vállalatát tudhatja vevői között. A mostani kapacitásbővítés további magyar vállalatok számára hoz fejlődési lehetőséget, mivel a Kerox beszállítóinak 76 százaléka magyar - fűzte hozzá.

A miniszter kitért arra, hogy a porcelán- és kerámiagyártás az egyik olyan iparág, amelyben Magyarország állni tudja a versenyt. Az idei év első nyolc hónapjában 9 százalékos növekedést mutatott fel az ágazat úgy, hogy bevételeinek 97 százaléka exportból származik - ismertette.

Kovács Attila Gábor ügyvezető igazgató megnyitó beszédében mérföldkőnek nevezte a most átadott beruházást. Az új gyártóközpont 22 ezer négyzetméteres alapterülete közel kétszerese a korábbi, diósdi gyárénak, a korszerű üzemcsarnokba új gépeket és technológiát telepítettek.

Az ügyvezető igazgató a cég erősségének nevezte a versenyképes árakat, az erőteljes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet, valamint hogy a gyártás teljes egészében itt történik, ami nagy rugalmasságot biztosít.

Az egykaros csaptelepek belső keverőegységét gyártó vállalat világviszonylatban is jelentős szereplő - mutatott rá Kovács Attila Gábor, aki az elmúlt évtized legjelentősebb sikerének az amerikai és a kínai piacon való megjelenést és erőteljes piaci térhódítást nevezte.

A magyar tulajdonosi hátterű Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft.-t 1993-ban alapították, éves árbevétele 2013-ban 11,5 milliárd forint volt.