eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nielsen: ötéves csúcson a magyar fogyasztói bizalom

Ötéves csúcsot ért el a magyarországi fogyasztók bizalmi indexe, a harmadik negyedévben 6 ponttal 61 pontra nőtt az előző negyedévhez képest, ami az egyik legnagyobb mértékű növekedés a világszerte felmért 61 ország között - közölte a Nielsen kedden az MTI-vel.

A piackutató cég adatai szerint a mostaninál magasabb értéket a magyar fogyasztók bizalmi indexe legutóbb 2010 második negyedévében ért el, akkor 65 ponttal.

A felmérés szerint az európai fogyasztói bizalom összességében már a harmadik egymás után következő negyedévben nőtt, a kontinens átlaga 79 pont után 81-re emelkedett.

A globális átlag pedig a második negyedévi 96 pont után rekordot jelentő 99-re nőtt, ami a legnagyobb mutató a Nielsen felmérésének 2005 óta tartó történetében.

Kiemelik, hogy az index három összetevője közül a magyar válaszadók vásárlási kedve nőtt leginkább: 17-ről 21 százalékra. A saját személyes pénzügyi kilátásairól a következő 12 hónapra vonatkozóan a válaszadók 24 százaléka adott pozitív előrejelzést, a második negyedévi 22 százalék után. Egy százalékponttal 14 százalékra javult az index harmadik alkotó elemének mutatója, azaz Magyarországon a munkahelyi kilátásokat a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 14 százaléka látja jónak.

A világon az index legnagyobb növekedést elért tizenhárom országa közül 11 európai. Közéjük tartozik plusz hat ponttal Magyarország is. Más földrészt csak az éllovas Egyesült Államok képvisel plusz 18, valamint Egyiptom plusz 5 ponttal.

Európában kiemelkedően emelkedett a lengyelországi (80) és a portugáliai (66) index, tíz, illetve kilenc ponttal, a második negyedévhez képest. Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában három ponttal nőtt az index és elérte a 100-at, ami az optimizmus határát jelenti a matematikailag 200 pont kiterjedésű skálán. Az Egyesült Királyságban immár a hetedik egymás után következő negyedévben erősödött a bizalom, plusz négy ponttal 103-ra, ami 2005 óta a legmagasabb brit mutató.

A Nielsen több mint 30 ezer internet-felhasználó megkérdezésével, 2015. augusztus 10. és szeptember 4. között vizsgálta világszerte fogyasztói hangulatot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×