eur:
394.34
usd:
371.64
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

10-15 százalékkal nő a kötelező biztosítás díja

10-15 százalékkal emelkednek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai, a hétfőn kezdődött kampányban a biztosítók által közzétett adatok alapján - mondta el Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője.

A várakozásoknak megfelelően kismértékű növekedés következett be a január 1-jével meghirdetett tarifákban, ami azt jelenti, hogy a lakosság tekintetében egy ezer-kétezer forintos éves átlagos díjemelkedéssel kell számolni - ez 10-15 százalékos emelkedést jelent - közölte Rácz István.

Az autósok rövidesen erről megkapják az értesítést a konkrét díjakról, de az internetes oldalakon már most is kalkulálhatnak - tette hozzá.

Kifejtette: természetesen az átlagos emelkedés azt jelenti, hogy nem minden szegmensben emeltek 10 százalékot a biztosítók. Biztosítónként is egészen másak a díjak - van, ahol 4-5 százalékot, de van, ahol 20-23 százalékot is emelnek. Éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy valamelyik biztosító többet emelt volna, mint a többi, viszont az igaz, hogy minden biztosítónak vannak olyan szegmensei - nyilván a kockázatosabb szegmensek -, ahol magasabb a díjemelés.

A legnagyobb újdonság idén az, hogy míg az előző években mindig volt újabb és újabb kedvezmény, az idei évben nincsen. Senki nem hirdetett új kedvezményt, viszont számos új pótdíj bejött, illetve a csomagszállítások és a futárok is ezentúl csak drágábban kapják meg a kötelező biztosítást - mondta a Biztosítás.hu ügyvezetője.

Az emelés hátterében az áll - ahogy azt az Astra példája is mutatja -, hogy egyszerűen nem lehet már a károkat azon a nagyon alacsony árszinten beszedett díjakból finanszírozni, mint korábban - magyarázta.

Az üzemanyag-fogyasztás az elsőszámú ok, ami miatt emelkednek a díjak, hiszen az üzemanyagárak csökkenésével egyre több kilométert töltünk az utakon, az autók száma is növekedett az újautó-eladások miatt, éppen ezért több a kár. Az értékük ugyan nem változott, továbbra is 400 ezer forintos az átlag kárértéke a kötelező piacnak, azonban a károk darabszáma lényegesen megnőtt - mondta Rácz István.

Úgy gondoljuk, hogy az autósok körülbelül 15 százaléka fog váltani biztosítót a novemberi kampányban - ismertette. Ez azt jelenti, hogy a 4,2 millió gépjárműből 100 ezer körüli lakossági váltóra számítunk. A legtöbb váltás nem a megtakarítás miatt fog bekövetkezni, hanem azért, mert az ügyfél szeretné elkerülni a díjemelést, ugyanazon a díjon, vagy ahhoz közel szeretne az ügyfél maradni. Tehát ha új biztosítót választunk magunknak, akkor is valószínűleg nem a megtakarítást fogjuk számolni, csak legfeljebb azt, hogy ne emelkedett tovább a díjunk - mondta a Biztosítás.hu ügyvezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×