eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Lambert Zoltán: százezreknek készítheti a NAV az szja-bevallását

100 ezres nagyságrend lesz az, akiknek az adóhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallását - mondta a WTS Klient partnere, nemzetközi adótanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában. Lambert Zoltán szerint a változtatás az adómorálon is javíthat.

Az egyik legnagyobb változtatás a jövő évi adórendszert illetően a személyi jövedelemadó csökkenése, az, hogy 16-ról 15 százalékra csökken az adókulcs - mondta a WTS Klient partnere. Lambert Zoltán hozzátette: viszont a legnépszerűbb változtatás mégis várhatóan az lesz, ha az adóhivatal készíti el a magánszemélyek adóbevallását.

"Ha nem jár maga az adófizetés még egy ilyen hatalmas adminisztratív teherrel is, akkor nem mondom, hogy vidáman, de egy picit talán könnyebben fogunk mindannyian adót fizetni" - fogalmazott.

Lambert Zoltán szerint százezres nagyságrendű lehet azok száma, akiket érinthet ez a változtatás, sőt, akkor lenne szerinte teljes a kör, ha azok is élhetnének a lehetőséggel, akik családi adókedvezményt érvényesítenek. Utóbbi esetben akár a munkáltatók is aktivizálhatóak lehetnének.

"Úgy látjuk, hogy a munkáltatókat is lehetne talán abban érdekeltté tenni, hogy a dolgozók helyett csinálják meg az adóbevallást. A családi adókedvezményekkel kapcsolatos összes információ minden munkáltatónak rendelkezésére áll, hiszen ahhoz, hogy helyesen vonja le az adott havi adóelőleget, ahhoz tudnia kell, hogy melyik munkavállalója hány gyermeket nevel. Ilyen szempontból ezek az információk megvannak. Ha ezt elektronikusan valahogy továbbítani lehetnek az adóhatóságnak, akkor szerintem a jövő zenéje az lenne, hogy ezek a munkavállalók is bekerüljenek ebbe az automatikus körbe." - véli az adótanácsadó.

Ebben az esetben csak az a kérdés vetődik fel, hogy kinek a felelőssége, ha mégis hibás lesz a bevallás, de Lambert Zoltán szerint ez egy egyszerű nyilatkozattal megoldható.

Ki kellene vezetni az ágazati különadókat, mert azok amellett, hogy a versenyt torzítják, a gazdasági növekedést is visszafogják - fogalmazott a WTS Klient partnere az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Visszafogják a beruházásokat az ágazati különadók amellett, hogy a versenysemlegesség sem érvényesül ezekben az esetekben - mondta az élelmiszerlánc-felügyeleti díj körüli bizonytalanság esetleges módosítás kapcsán Lambert Zoltán. Szerinte hiába van többletbevétel a különadókból, a gazdasági növekedésre visszahúzó hatással vannak.

"Azt gondoljuk, hogy a válságból való kilábalásnak ez egy jó eszköze volt, és akár társadalmilag is elfogadható volt, hogy bizonyos vállalkozások esetleg egy kicsit jobban járuljanak hozzá a közterhek megfizetésével a költségvetési kiadásokhoz. De azt gondoljuk, hogy ahogy a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi, ki kell vezetni ezeket a különadókat, mert torzítják a vállalkozás szabadságát, és ily módon az esetek nagy részében - véleményünk szerint - a gazdasági növekedésre is visszahúzó erővel hatnak" - fogalmazott.

A szakértő elismerte, hogy egyes elmúlt időszaki adórendszerbeli újítások sikeresek voltak, még akkor is, ha a bevezetésüket kissé elkapkodta a kormányzat. Lambert Zoltán utalt a pénztárgépek bevezetésére, illetve az EKÁER-rendszerre, amelyek jelentős fehéredést hoztak a gazdaságban.

Az áfáról az adótanácsadó azt mondta: amíg világbajnokok vagyunk áfakulcsban, addig mindig lesznek olyanok, akik nyerészkedni akarnak, azaz adót csalnak. Lambert Zoltán szerint idővel el kell gondolkodni az áfa csökkentésén. Az adótanácsadói szakma szerint például akár fontosabb is lehetne, mint a személyi jövedelemadó mértékének mérséklése.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×