Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő, de logikus, hogy az állam kiszáll az OTP-ből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állam 5 százalékos OTP részvénycsomagjának értékesítése miatt függesztették fel a bankpapír kereskedését a tőzsdén - mondta Nagy Viktor, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak.

"Már korábban is tudtuk, hogy az állam az OTP-részesedésére nem stratégiai eszközként tekint, tehát nem meglepetés, hogy értékesítik. Az időzítés azonban meglepő, a legtöbb befektető csodálkozott, hogy az állam most száll ki az OTP-ből. Viszont annak fényében, hogy sokat emelkedett idén az OTP-árfolyam, logikus döntés lehet, hogy a mostani árfolyamon száll ki belőle" - mondta Nagy Viktor, a portfolio vezető elemzője.

Hozzátette: az adásvétel részleteiről majd akkor tudnak többet mondani, ha az aukció lezárul és erről egy közleményt is kiadnak. Egyelőre az sem nyújt fogódzót, hogy milyen árfolyamsávban mozoghatnak a befektetők, hiszen a korábbi aukciókkal ellentétben a mostani OTP részvénycsomag eladásánál nem határoztak meg ársávot, így a befektetők bármilyen árfolyamon bemehettek az aukcióra. Akár kétezer vagy tízezer forinton is igényelhettek részvényeket.

"Persze nem biztos, hogy megkapják őket, hiszen az ajánlattevő dönti el, milyen árszinteken és milyen mennyiségek kerülnek majd kielégítésre" - hangsúlyozta az elemző.

"Megkérdeztünk profi befektetőket, alapkezelőket, brókercégeket, ebből úgy tűnik, piaci árfolyamon bármikor vehetnek részvényeket, de egy ilyen alkalom nem sokszor adódik, így a legtöbb profi befektető úgy nyilatkozott, hogy 3-5 százalékos diszkonton vásárolnának részvényeket" - mondta Nagy Viktor.

"Lázár János arról beszélt, hogy a részvénycsomagért kapott pénzt a kormányzat vélhetően beruházásokra fogja fordítani" - fűzte hozzá az elemző.

Összesen 80 milliárd forintról beszélhetünk, ha piaci árfolyamon árazzuk be ezt a részvénymennyiséget, vagyis a 14 millió darabot. Hogy pontosan milyen beruházásokra költi az állam ezt a nagy összeget, még nem ismert. Lázár János azt is elmondta, hogy az olyan eszközöktől válik meg az állam, amelyek nem termelnek bevételt, így kerülhetett sor az OTP-részvények értékesítésére.

Hanganyag: Kaputa Júlia