eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Meglepő, de logikus, hogy az állam kiszáll az OTP-ből

Az állam 5 százalékos OTP részvénycsomagjának értékesítése miatt függesztették fel a bankpapír kereskedését a tőzsdén - mondta Nagy Viktor, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak.

"Már korábban is tudtuk, hogy az állam az OTP-részesedésére nem stratégiai eszközként tekint, tehát nem meglepetés, hogy értékesítik. Az időzítés azonban meglepő, a legtöbb befektető csodálkozott, hogy az állam most száll ki az OTP-ből. Viszont annak fényében, hogy sokat emelkedett idén az OTP-árfolyam, logikus döntés lehet, hogy a mostani árfolyamon száll ki belőle" - mondta Nagy Viktor, a portfolio vezető elemzője.

Hozzátette: az adásvétel részleteiről majd akkor tudnak többet mondani, ha az aukció lezárul és erről egy közleményt is kiadnak. Egyelőre az sem nyújt fogódzót, hogy milyen árfolyamsávban mozoghatnak a befektetők, hiszen a korábbi aukciókkal ellentétben a mostani OTP részvénycsomag eladásánál nem határoztak meg ársávot, így a befektetők bármilyen árfolyamon bemehettek az aukcióra. Akár kétezer vagy tízezer forinton is igényelhettek részvényeket.

"Persze nem biztos, hogy megkapják őket, hiszen az ajánlattevő dönti el, milyen árszinteken és milyen mennyiségek kerülnek majd kielégítésre" - hangsúlyozta az elemző.

"Megkérdeztünk profi befektetőket, alapkezelőket, brókercégeket, ebből úgy tűnik, piaci árfolyamon bármikor vehetnek részvényeket, de egy ilyen alkalom nem sokszor adódik, így a legtöbb profi befektető úgy nyilatkozott, hogy 3-5 százalékos diszkonton vásárolnának részvényeket" - mondta Nagy Viktor.

"Lázár János arról beszélt, hogy a részvénycsomagért kapott pénzt a kormányzat vélhetően beruházásokra fogja fordítani" - fűzte hozzá az elemző.

Összesen 80 milliárd forintról beszélhetünk, ha piaci árfolyamon árazzuk be ezt a részvénymennyiséget, vagyis a 14 millió darabot. Hogy pontosan milyen beruházásokra költi az állam ezt a nagy összeget, még nem ismert. Lázár János azt is elmondta, hogy az olyan eszközöktől válik meg az állam, amelyek nem termelnek bevételt, így kerülhetett sor az OTP-részvények értékesítésére.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×