Fellendült a globális ingatlanbefektetési piac

InfoRádió / MTI
2015. október 29. 07:31
A globális ingatlanbefektetési piac 407 milliárd dollár forgalmat regisztrált 2015 első félévében, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, eközben a magyarországi teljesítmény 245 millió euró volt, az egy évvel korábbival szinte azonos - közölte a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó legfrissebb adatai alapján.

Az MTI kérdésére közölték, hogy a magyar forgalom azonban a harmadik negyedév végére 492 millió euróra ugrott és az év végéig elérheti a 680 millió eurót is. Ez másfélszerese lehet a múlt évi 460 millió eurónak.

Jövőre a magyar ingatlanbefektetési piac elérheti az 1 milliárd eurót is a CBRE becslése szerint, ez azonban még mindig csak fele lesz a 2007. évi rekordszintnek.

A CBRE felmérése szerint továbbra is az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország vonzza a legtöbb tőkét: 2015 első félévében 301 milliárd dollárt költöttek a befektetők ezeken a piacokon, ez a világpiaci forgalom 74 százalékát tette ki. A sokéves átlag 64 százalékos részarány volt - áll a közleményben.

A tőkeáramlást számos tényező támogatja, például az, hogy az ingatlanok a kötvények hozama felett 200-300 bázispontos felárat kínálnak a globális piacon. Az új források áramlásában szerepet játszanak az alacsony olajár miatt módosuló befektetési lehetőségek is. A tőkekiáramlás gyorsulását az ingatlanok felé a Közel-Keleten főleg a nem intézményi, magántőkealapok okozzák.

A befektetők számára legvonzóbb városok listáján New York, London és Los Angeles áll az élen. A külföldi befektetések alapján viszont London, New York és Párizs a sorrend.