eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli ülésen döntenek a BKV autóbuszbeszerzési szerződéseiről

Tarlós István főpolgármester szerdán rendkívüli közgyűlést hívott össze november 4-ére azt követően, hogy a testület nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról.

Az előterjesztés vitájában a jobbikos Tokody Marcell azt mondta, míg a főváros ebben a javaslatban tíz évre 70 autóbuszt 20,5 milliárd forintért bérel, addig egy napközben korábban elfogadott előterjesztés szerint a BKV 150 buszt 13,7 milliárd forintért készül hitelből megvásárolni. "Ki jár itt jól, mert a főváros biztosan nem" - jegyezte meg a politikus.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője ugyanezen összehasonlítás alapján arcpirítónak nevezte a javaslatot, amelynek támogatóit szerinte később büntetőjogi úton is felelősségre lehet vonni.

A szocialista Horváth Csaba azt mondta, a rendelkezésre bocsátási konstrukció kedvezőbb megoldás, mint a buszjáratok kiszervezése, ugyanakkor szerinte indokolt lenne egy célszerűségi és szakszerűségi vizsgálatot indítani erről a megoldásról.

Tarlós István rövid válaszában támogathatónak nevezte ezt a felvetést.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója ezekre válaszolva azt mondta, az úgynevezett rendelkezésre bocsátási konstrukció valóban drágább, mint a járművek megvásárlása, azonban a cégnek jelenleg nincs elég önálló forrása, illetve hitellehetősége az új buszok beszerzésére.

Kiemelte, a buszok rendelkezésre bocsátása nem növeli a társaság adósságát és magában foglalja a járművek üzemben tartási költségeit is, ráadásul kedvezőbb megoldás, mint a szolgáltatás kiszervezése.

Bolla Tibor megjegyezte, a 70 busz megvásárlása 7 milliárd forint egyszeri kiadást jelentene a BKV-nak, az ehhez szükséges hitelt azonban a főváros mellett a kormánynak is jóvá kellene hagynia.

Tarlós István azt mondta, nem tud állást foglalni a vitában, ezért arra kényszerül, hogy egy rendkívüli ülést hívjon össze, mivel a testületnek a BKV szerződéskötését követően 90 napja van vétót emelni és a következő tervezett ülésen, december 2-án már kifutnának ebből a határidőből.

A főpolgármester a vita eldöntése érdekében további részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

A közgyűlés Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a dízelautóbusz-beszerzések elfogadására készült, míg a BKV BYD Europe BV-vel kötött, elektromos buszok rendelkezésre tartásáról kötött szerződést elutasította volna. A főpolgármester szerint utóbbit azért, mert a városnak lehetősége nyílt támogatott formában húsz új elektromos autóbuszt beszereznie.

A Fővárosi Közgyűlés november 4-én reggel 7 órakor tartja rendkívüli ülését, amelyen Tarlós István közlése szerint egyetlen napirendi pontot tárgyalnak majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×