eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Londoni banki felmérés: még mindig Európa a nagy kockázat

Az intézményi befektetői közösség zöme még mindig az európai gazdaság gyengeségét tartja az európai bankok legnagyobb működési kockázatának a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett átfogó felmérése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban rendezett bankszektor-konferenciáján kérdezte a részvevők véleményét az európai bankok működési környezetét terhelő kockázatokról.

A felmérés során a 120 hitelelemző, alapkezelő és kockázatelemzési szakértő 50,7 százaléka mondta azt, hogy az európai makrogazdasági helyzet a bankok adósminőség-profiljának erősítésére irányuló erőfeszítések legnagyobb akadálya.

A geopolitikai kockázatokat csak a válaszadók 7,5 százaléka tartotta a fő kockázatnak; az alacsony kamatok jellemezte környezetet 17,9 százalék jelölte meg az európai bankszektorok előtt álló elsődleges kihívásként.

A Moody's felmérésébe bevont szakértők jelentős többsége nem vár érdemi élénkülést az euróövezetben. A válaszadók 46,7 százaléka csak "szerény" gazdasági növekedést jósol 2016-ra a valutaunióban, 36,2 százalékuk stagnálással számol, 3,8 százalék pedig egyenesen attól tart, hogy az euróövezet jövőre ismét recesszióba süllyed.

Az euróövezeti gazdaság növekedése más nagy londoni házak szerint is meglehetősen ingatag, ráadásul erősen ki van téve olyan potenciális külső sokkoknak, mint például a kínai gazdaság esetleges kemény landolása.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő negyedik negyedéves átfogó globális előrejelzésén belül kidolgozott egy alternatív sokkhelyzeti forgatókönyvet, azt a lehetőséget modellezve, hogy a reálgazdasági hitelellátás megroppanása nyomán összeomlásszerűen zuhanni kezdene a beruházások értéke a kínai állami és a magánszektorban egyaránt.

A Fitch az Oxford Economics szimulációs számítási módszerét használva arra a következtetésre jutott, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén a kínai gazdaság jövőre mindössze 2,7 százalékkal, 2017-ben 3,6 százalékkal növekedne.

A szimulációs forgatókönyv szerint ennek súlyos globális növekedési járványhatása lenne, tekintettel arra, hogy a kínai gazdaság súlya - nominális dollárértéken számolva - tavaly már 14 százalék volt a globális GDP-értéken belül.

A hitelminősítő számításai szerint e vészhelyzeti forgatókönyv megvalósulása az euróövezeti növekedést az alapeseti előrejelzéshez képest 1, illetve 1,7 százalékponttal 0,7, illetve 0,9 százalékra lassítaná a következő két évben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×