eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tájékozatlannak érzik magukat a pénzügyekben a magyarok

Tájékozatlannak érzik magukat a pénzügyekben a magyarok: a megkérdezettek fele közepesnek tartja saját pénzügyi tudását, mindössze egyharmaduk mondta azt, hogy ennél jobban tájékozott - derül ki a CIB Bank és a GfK közös, a pénzügyi tudatosságot vizsgáló kutatásából.

A reprezentatív kutatást a heti rendszerességgel internetező 25-69 éves lakosság körében, 500 ember online megkérdezésével végezték.

A felmérés készítői szerint a pénzügyi tájékozatlanságból is következhet, hogy a többség kerüli a kockázatosabb befektetési formákat.

A válaszadók fele jó választ adott arra, hogy mit jelent az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató), és 66 százalék tudta, mit rövidít az eho (egészségügyi hozzájárulás).

A befektetési alapokkal kapcsolatban ugyanakkor jellemző az ismeretek hiánya: mindössze 9 százalék vallja magát tájékozottnak, és közel egyenlő arányban vannak azok, akik közepesen (45 százalék) vagy egyáltalán nem rendelkeznek a témában ismeretekkel (46 százalék). Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek 8 százaléka válaszolta azt, hogy rendelkezik befektetési alappal.

A befektetési alapokkal kapcsolatos ismeretek hiányosságát jelezheti az is, hogy ha öt millió forintot kellene befektetnie a válaszadóknak, töredékük (12 százalék) választana alapokat, míg 35 százalék fektetné a pénzt ingatlanba, 30 százalék venne állampapírt, és magas a nemesfémet, illetve a folyószámlát választók aránya is (18, illetve 17 százalék).

Befektetési alapot a legtöbben a minél magasabb hozam elérése érdekében választanának, míg az ingatlanbefektetés, az állampapír és a nemesfém a befektetett tőke biztonsága miatt vonzó. A folyószámla legnagyobb előnye a megkérdezettek szerint a megtakarítás hozzáférhetősége. Ez lehet az oka annak is, hogy sokan tartják pénzüket lekötetlenül a folyószámlán (20 százalék), illetve bankbetétben (17 százalék) és készpénzben (15 százalék).

Pozitívumként említi a közlemény, hogy a felmérés szerint a pénzügyekben számos forrásból tájékozódnak a válaszadók: a legtöbben banki szakértőhöz (32 százalék) fordulnak, de sokan keresik fel a pénzintézetek honlapját (30 százalék), vagy olvasnak különböző újságokat, szakmai blogokat (28 százalék). Népszerűek a banki ajánlatokat összehasonlító oldalak is, 26 százalék válaszolta azt, hogy ezeket is felkeresi. A válaszadók ötöde kér tanácsot a családtagoktól, barátoktól a pénzügyekkel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×