eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

200 ezer felett be kell vallani a netes jövedelmet

Rendszeresen ellenőrzi az adóhivatal az interneten keresztül értékesítőket - mondta el az InfoRádiónak a hatóság adószakmai szóvivője. Kiss Péter András felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszeres adás-vétel, csak adószám birtokában végezhető.

"Mindenki el tudja dönteni saját magáról, hogy eseti egyenleggel kereskedik az interneten, tehát a megunt, már nem használt dolgait adja el, mert nincs otthon hely, és szeretne egy kis bicikli helyett egy nagyobbat venni a gyerekének, vagy pedig a fizetése mellett rendszeresen kereskedik az interneten, tehát ebből rendszeres keresete, bevétele származik, így egészíti ki a havi jövedelmét" - mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

Hozzátette: ha ezt meg tudjuk különböztetni, akkor kell tovább lépni. Ha rendszeres nyereségszerzés céljából gazdasági tevékenységet végez valaki, akkor ezt csakis adószámmal tudja végezni. Ilyenkor adószámot kell kérni a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, és utána tudunk választani vállalkozási formát. A netes kereskedést lehet adószámos magánszemélyként, egyéni vállalkozóként vagy akár társas vállalkozásként végezni.

"De ha például egy gyesen lévő anyuka, akinek a gyermeke kinőtte a ruháit, szeretne mondjuk nagyobbakat vásárolni, az eseti jelleg itt egyszer-kétszer történik meg, tehát ebben az esetben nem kell adószámot kiváltani" - fogalmazott az adószakmai szóvivő.

Mint elmondta, itt viszont az összeget kell figyelni. Ha valakinek meghaladja a bevétele a 600 ezer forintot, akkor jövedelmet kell számolni. A jövedelmet úgy számoljuk, hogy a bevételből kivonjuk azokat a költségeket, amiket ráfordítottunk a vagyonszerzésre korábban, így jön ki a tiszta jövedelem. Ha a jövedelem nem éri el a 200 ezer forintot, akkor sem bevallani nem kell, és személyi jövedelemadót sem kell utána fizetni.

"Az elmúlt két és fél évben mintegy 9 ezer ellenőrzést végeztek a kollégáim, 2015 első félévében pedig összesen több mint 480 ellenőrzést végzett a NAV az internetes kereskedelemmel kapcsolatban" - tette hozzá Kiss Péter András. Mint elmondta, az itt feltárt adókülönbözet meghaladja a 118 millió forintot és még hozzájárult 25 millió forint adóbírság is.

"Mindig van egy ellenőrzési szám, utána megállapítjuk, mennyi az adókülönbözet, amit nem vallottak és nem fizettek be az adózók. Ehhez járulnak még a különböző szankciók, bírságok, az adóbírság és a mulasztási bírság. Hiszen ha valaki úgy végez gazdasági tevékenységet, hogy nincs adószáma, akkor ez önmagában mulasztási bírságot von maga után" - hangsúlyozta a szóvivő.

Az ellenőrzésre a személyeket kockázatelemzés segítségével választják ki, amely bonyolult számtani rendszert jelent és különböző szempontokat vesz figyelembe, de létezik célzott kiválasztás is és a közérdekű bejelentések alapján is ellenőriznek, mondta el az InfoRádiónak Kiss Péter András.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×