Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jók a magyar fokhagymák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden vizsgált fokhagyma megfelelt a minőségi és biztonsági előírásoknak - derült ki a NÉBIH terméktesztjéből. Jordán László, a Nébih igazgatója azt mondta: a hatósági vizsgálat magyar termékekre terjedt ki.

Aki ismeri a Nébih-es termékteszteket, már tudhatja, hogy az két részből áll. Egyrészt egy általános előírásoknak való megfelelést vizsgálunk - ez gyakorlatilag a hatósági ellenőrzési eljárásrendet követi, tehát nézzük a forgalmazott termék nyomon követhetőségét, a jelölését, a minőségi előírásoknak való megfelelést, és nem utolsó sorban a biztonságos voltát. Tehát laboratóriumban vizsgáljuk a növényvédőszermaradék-tartalmat, a nehézfém-tartalmat, illetve a fokhagyma esetében a gombatoxinok esetleges jelenlétét is - ismertette Jordán László.

Hozzátette: örömmel mondhatom, hogy valamennyi vizsgált fokhagymatétel teljes mértékben megfeleltek az előírásoknak. Sehol semmilyen kifogást - még aprót - sem találtunk.

A termékteszt második része pedig a kedveltségi vizsgálat, amely érzékszervi vizsgálatból és egy kiegészítő laborvizsgálatból áll. Az utóbbi során a kéntartalmat vizsgáltuk. A kéntartalomból lehet ugyanis következtetni az illóolaj-tartalomra - ez pedig a víz- és illatanyagokat határozza meg - magyarázta a Nébih igazgatója.

Az érzékszervi vizsgálat során pedig megnéztük a hámozhatóságot, azt, hogy hogyan lehet kezelni a fokhagymát, és volt egy kóstolás is - egyrészt nyersen, másrészt pedig olajban megfuttatva. A hat különböző vizsgált fokhagyma kóstolása nagy élmény volt a kollégáim számára. Ez alapján kialakult egy kedveltségi végeredmény, amelyet a Nébih honlapján, illetve a szupermenta blogon is meg lehet tekinteni - ismertette Jordán László.

Közölte: a hatósági vizsgálatban szereplő hagymák mindegyike magyar eredetű volt, mivel jelenleg Magyarországon kínai eredetű fokhagymát nem forgalmaznak. Az érzékszervi vizsgálathoz azért szereztük be Ausztriából - nem hatósig mintavétel alapján - kínai fokhagymát, így az érzékszervi vizsgálatban már ez is részt vett.

A magyar fokhagymák közül több mintát vettünk kistermelőktől, illetve az áruházláncok által kínált fokhagymákat is. Próbáltuk lefedni a mintákkal a piaci kínálatot - közölte a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság vezetője.

Hanganyag: Panulin Ildikó