eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leállítja a "javító" szoftverekkel ellátott autóinak EU-s eladását a Volkswagen

Leállítja az Európai Unió 28 tagállamában azoknak a még nem regisztrált gépkocsiknak az eladását a Volkswagen, amelyek a károsanyag-kibocsátás mérését kijátszó szoftverekkel vannak ellátva - közölte Európa legnagyobb személyi gépjárműgyártó vállalata szerdán.

Az intézkedés az Euro 5 (EA 189) típusú motorral üzemelő autók egy korlátozott számát érinti. Ezeknek az autóknak frissítik a szoftvereiket, majd újra árulni kezdik őket az autókereskedésekben. A gépjárművek eladásának leállításáról a német Automobilwoche magazin számolt be először.

A Volkswagen-csoport múlt héten jelentette be, hogy 8,5 millió csaló szoftverrel ellátott autót hív vissza az Európai Unióban. Svájc, amely nem tagja az uniónak, múlt hónapban betiltotta a botrányban érintett autók eladását.

A legnagyobb európai autógyártó vállalatot az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szeptember 18-án vádolta meg, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A Volkswagen elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban nem.

A legtöbb autógyártó tároló katalizátor vagy szelektív katalizátor (SCR) alkalmazásával éri el, hogy csökkentse járművei nitrogénoxid-kibocsátását. Az európainál is szigorúbb amerikai szabványok betartásához valószínűleg a két technológiai együttes alkalmazására van szükség. Egy német intézet, a Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa úgy számítja, hogy e kifinomultabb technológia alkalmazása autónként 400 eurós pluszköltséget jelent.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×