eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az emberformájú robot bort árul a franciáknak

Bemutatkozott Európában a Pepper nevű emberformájú robot, amely egy francia szupermarket vásárlóinak segít majd a borválasztásban - közölte a gyártó, az Aldebaran Robotics.

"Fő célunk, hogy szórakoztassuk az embereket, és lássuk, hogyan reagálnak egy robotra az üzletben" - mondta el Magali Cubier, az Aldebaran marketingigazgatója, aki a WSDJ Live kaliforniai konferencián mutatott be két interaktív robotot.

A párizsi régió Claye-Souilly települése Carrefour áruházának különböző osztályain helyeztek el hét robotot, amelyeket arra programoztak, hogy ételrecepteket ajánljanak, segítsenek a borok kiválasztásában, és felmérjék a vásárlók elégedettségét.

A Pepper első ízben Japánban került forgalomba. A 98 százalékban a japán Softbank tulajdonában lévő Aldebaran francia vállalat 4000 robotot adott el a szigetországban a "gépember" júniusi piacra dobása óta.

A vállalat havonta 1000 robotot értékesít 1500 eurós áron (467 ezer forint), ehhez jön még három éven át a havi mintegy 200 eurós (62 ezer forint) bérleti díj. Az érzelmeket felismerni és kimutatni képes Pepperrel Kaliforniában újabb partnereket keresnek az amerikai terjeszkedéshez.

Az Aldebaran adatai szerint a Pepper vásárlói elsősorban vagy otthoni társat keresnek, vagy a kereskedelemben kívánják felhasználni.

Az új típusú robot nemzetközi elterjedését akadályozza, hogy nehezen adaptálható az érzelmek kifejezésére a világ különböző kultúráiban. A Pepper egyelőre kezet tud fogni a francia vásárlókkal, de nem tud még puszit adni nekik. Magali Cubier azonban megígérte, hogy foglalkoznak a kérdéssel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×