eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György

Az első kilenc hónap részletes államháztartási adatait közli az NGM

Az államháztartás központi alrendszerének idei első kilenchavi részletes adatait teszi ma közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint a január-szeptemberi hiány 954,6 milliárd forint volt, a szeptemberi deficit 39,7 milliárd forintot tett ki.

Az államháztartás idei első kilenc havi hiánya úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 1006,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,1 milliárd forintos szufficittel zártak. Idén júniusban a parlament 15 milliárd forinttal, 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet.

Tavaly január-szeptemberben 844,6 milliárd forint volt a hiány, szeptemberben pedig 14,2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.

Az NGM az előzetes adatok közlésekor kiemelte: az európai uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka, amely - figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és a szeptember végi tényadatokat - továbbra is reális. A tárca emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós kifizetések felfüggesztését, ami októbertől jelenik majd meg az államháztartási bevételekben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×