eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

A Mérték Építészeti Stúdió készítheti el a Közlekedési Múzeum tervdokumentációját

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. nyerte meg nettó 549 millió forinttal a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) rekonstrukciójához és bővítéséhez szükséges tervdokumentáció elkészítésére kiírt tendert - az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A gyorsított meghívásos közbeszerzést a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. írta ki.

Az 5 ajánlat közül az összességében legelőnyösebb lett a nyertes úgy, hogy az ár 60, míg a szakmai szempontok - összesen - 40 súlyszámmal szerepeltek az értékelésben.

Ajánlatot tett még a KASIB Mérnöki Manager Iroda Kft., az Archikon Kft., az M-Teampannon Kft., valamint a Középülettervező Zrt. is.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot a Liget Budapest projekt keretében eredeti állapotában építik újjá, valamint térszint alatti kiállítóterekkel is bővítik 2018-ra.

Az 1896-os budapesti millenniumi kiállításra épült, Pfaff Ferenc által tervezett, romantikus-eklektikus stílusú, templomszerű épület eredetileg két részből állt: a Hermina úttal párhuzamosan elhelyezett járműcsarnokból és a kupolacsarnokból. A kupola átmérője 25 méter, külső magassága 67 méter, belső magassága pedig 34 méter volt, míg a járműcsarnok 90 méter hosszú és 20 méter fesztávolságú, részben üvegtetős épület volt. A múzeum díszes, mintás színes üvegeit Róth Miksa készítette.

Az épület a Városligetet ért 1944. júliusi és szeptemberi bombatámadás következtében súlyosan megsérült, a háború után a romok eltakarításán kívül nem volt lehetőség komolyabb helyreállítási munkálatokra. 1954-ben majdnem teljesen elbontották az épületet, de végül a helyreállítás mellett döntöttek. A múzeum jelenlegi, az eredetihez képest erősen megcsonkított állapotát csak az 1964-es és 1965-ös újjáépítéseket követően érte el. A kor ízlésének megfelelő átépítés a teljes emeleti rész, beleértve a kupola elbontásával járt, és ugyanerre a sorsra jutottak a kupolacsarnokot körülölelő saroktornyok is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×