Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak Andy Vajnáék kértek versenyhivatali eljárást a TV2 megvételéhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kérte a versenyhivatali eljárás lefolytatását a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoport a TV2 megvétele miatt - nyilatkozta az InfoRádiónak Gazdasági Versenyhivatal szóvivője. Basa Andrea hozzátette: a jogszabály szerint 15 milliárdos árbevétel fölött már kötelező a versenyhivatali eljárás. Andrew Vajnáék viszont beadták a kérelmet.

"A Fonyó-csoporttól ezidáig nem érkezett kérelem a Gazdasági Versenyhivatalhoz" - mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta: ha a kérelmező vállalkozáscsoport és a kérelmezett vállalkozáscsoport együttes előző évi nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, és e két vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele külön-külön meghaladja az 500 millió forintot, akkor a versenytörvény szerint a vállalkozások összefonódásához a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kell kérni.

"Vélelmezhető, hogy ebben az esetben kellene ilyen versenyhatósági eljárásnak indulnia, de a Gazdasági Versenyhivatal ebben a kérdéskörben, miután nem ismer semmilyen információt, nem tud nyilatkozni" - fűzte hozzá Basa Andrea.

Amennyiben engedélyköteles az összefonódás, a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kell kérni az összefonódáshoz és mindaddig nem hajtható végre ez a tranzakció, amíg a Gazdasági Versenyhivatal nem adja meg az engedélyt.

Basa Andrea hozzátette: bár Fonyó Károlytól nem, a Vajna-csoport irányításszerzésének engedélyezésére azonban érkezett kérelem 2015. október 16-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amelynek nyilvános adatai megtekinthetők a Gazdasági Versenyhivatal honlapján.

Hanganyag: Panulin Ildikó