Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatérhet a korábbi élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bírósághoz fordult ugyan a magyar kormány az élelmiszerláncok felügyeleti díjának és a dohányipari vállalkozások adójának brüsszeli felfüggesztése miatt, a háttérben azonban a hírek szerint már dolgoznak egy új szabályozás létrehozásán - mondta el az RSM-DTM adótanácsadója.

"Az Európai Bizottság a dohányadó és a felügyeleti díj kapcsán arra az álláspontra helyezkedett, hogy a meredeken progresszív kulcsok az uniós joggal, illetve az egységes piaccal nem összeegyeztethetőek, tehát ezeket tiltott állami támogatásként minősítik. Különösen amiatt, mert az alacsony árbevételi kategóriába tartozó társaságok, különösen az élelmiszer-kereskedelmi hálózatokat, nagyon alacsony adóztatás alá estek összehasonlítva a multinacionális cégláncokkal, ahol az adó a nettó árbevétel 6 százalékát is elérhette, a kicsi láncoké 0 vagy 0,1 százalékos volt az adókulcs" - mondta Kalocsai Zsolt.

Az adótanácsadó elmondta: "a kormány által tervezett, új rendszer olyan irányba mozdít, amelyet már vártunk korábban például a reklámadó tekintetében. Várhatóan egy széles körre vonatkozó lineáris adókulcsot vezetnek be. Tudni kell, hogy minden bizonnyal szoros egyeztetés van a bizottság és a magyar jogalkotók között."

"Volt már ilyen, hogy egy lineáris adókulcs volt az élelmiszer-felügyeleti díj, ez 0,1 százalék volt, nem voltak kivételek. Várhatóan a kör is szélesedhet, nem tudjuk, milyen kört fognak adóztatni. 2015-ben ez a törvény már változott, az élelmiszer-kereskedelmi láncok tekintetében volt egy egyszerűsítés, borzasztó sok terméket ölelt fel az élelmiszer-felügyeleti díj, egyértelművé tette a jogalkotó, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek vonatkozásában a nettó árbevételt kalkulálni kell. Összességében tehát várhatóan visszamegyünk az eredeti jogszabály irányába és minden bizonnyal egy lineáris adókulcsot vezet be a jogalkotó" - emelte ki Kalocsai Zsolt.

"A 2015-ben bevezetett új szabályozás nagyságrendileg 30 milliárdos bevételi iránycéllal volt megszabva. Ha visszatérünk a lineáris kulcshoz, meg kell nézni az előző évek adóbevételi előirányzatát, ami ennél lényegesen alacsonyabb. Két lehetőség van, ha ugyanezen adóbevételi iránycélt szabja meg a kormány, akkor magasabb kulccsal kell számolnunk, illetve az is elképzelhető, hogy visszamegyünk a 0,1, illetve egyezrelékes százalékos kulcshoz, ami azt fogja jelenteni, hogy az adóbevételi irányszám lényegesen alacsonyabb kell hogy legyen" - hangsúlyozta az RSM-DTM adótanácsadója.

Hanganyag: Kaputa Júlia