Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne higgyen az sms-nek, nem az adóhivatal írta!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NAV nevében küldött sms-ekkel csalók próbálják megszerezni a gyanútlan adózók bankkártya adatait - mondta el az InfoRádiónak az adóhatóság adószakmai szóvivője.

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozva próbálnak meg bankkártya-adatokat megszerezni az állampolgároktól. Az sms-üzenetben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba a csalók, ha a címzett az interneten megadja az adatait. Sms-ben küldenek egy linket, ami egy hamis, látszólag az adóhivatali felületre viszi a felhasználót, amely egy űrlapot dob fel, ahol a személyes adatokat kellene megadni. Annak, aki a csaló sms utasításait követve kiadja az adatait, számolnia kell azzal, hogy a bankkártyájáról pénzt emelhetnek le - hívta fel a figyelmet Kiss Péter András."

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője hozzátette: "friss lehet ez, az ügyfélszolgálatokon jelentkeztek, akik kaptak ilyen sms-t, volt vidéki és budapesti ügyfél is. Fontos, hogy az sms-ben írottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyakorlatától teljesen eltér, a NAV ugyanis postán vagy az ügyfélkapun keresztül küldi a folyószámla-értesítőt, amiben jelezzük, hogy tartozása vagy túlfizetése van az ügyfélnek. Ha valaki sms-ben kap a NAV-ra hivatkozva valamit, biztos lehet benne, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól érkezett, úgyhogy valamilyen átverés áldozata."

"Arról nincs információnk, hány embert sikerült becsapni, megtesszük a szükséges lépést, feljelentést fogunk tenni. Ha valakivel megtörtént a baj, jelezze az ügyfélszolgálatunkon, vagy bármelyik rendőrséget megteheti a feljelentést"- tanácsolja Kiss Péter András.

"Az elmúlt időszakban olyanra volt példa, hogy a NAV honlapjának megtévesztő másolatát hozták létre, hasonló címmel, ami az átlagembert meg is téveszthette volna, hiszen hasonló cikkek voltak fent, mint a hivatalos oldalunkon, ami a www.nav.gov.hu" - jelezte az adóhivatal szóvivője.

Hanganyag: Kaputa Júlia