eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A földgáz egyetlen uniós fővárosban olcsóbb, mint Budapesten

Budapestnél egyetlen uniós fővárosban olcsóbb a lakossági földgáz - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb nemzetközi energiaár-összehasonlításából.

Az elemzés 29 fővárost vizsgál, magában foglalva az összes európai uniós fővárost.

Az összegzés szerint az idei szeptemberi árak alapján Budapesten 3,33 eurócent volt egy kilowattóra földgáz, ennél kevesebbet - 3,19 eurócentet - csak Bukarestben kellett fizetni. Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Londonban, Madridban vagy Ljubljanában ennek több mint kétszerese, míg Stockholmban a hatszorosa, 20,66 eurócent volt egy kilowattóra földgáz lakossági ára.

A MEKH vizsgálata kitért a villamosenergia-árakra is. A magyar fővárosban 12,06 eurócent volt egy kilowattóra áram, amellyel Budapest a 4. helyezett, a legalacsonyabb, 6,23 eurócent Belgrádban volt, a legdrágább pedig Koppenhágában, 30,34 eurócent.

A felmérés alapján, míg 2013 szeptemberében a két keresetből élő magyar háztartások a jövedelmük 6,6 százalékát költötték gáz- és áramfogyasztásuk költségének fedezésére, addig tavaly ez az arány már csak 5,5, idén pedig 4,7 százalék volt. E tekintetben Budapest a 2013-as 2. legdrágább helyről a 10. helyre került a rangsorban.

Az árak gyűjtését és azok összehasonlítását - a MEKH és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából - egy független finn cég végzi az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságok adatainak alapján. Az árgyűjtés nem csak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×