Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megugrott a lakáshitel-igénylés a bankoknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen megugrott a lakáshitel-igénylés a bankoknál, amelynek a pénzintézetek szerint az elszámolással járó hitelkiváltás az oka, másrészt erős a hatása a júliustól módosított Családi Otthonteremtési Kedvezménynek is.

Hatékonynak bizonyult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény júliusi változása. Az InfoRádió által megkérdezett bankok többsége komoly felfutásról számolt be. A CSOK-ot, régebbi nevén szocpolt július elsejétől használt lakásra és egy gyermek után is igénybe lehet már venni. Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese azt mondta: a kérelmek több mint 70 százalékában épp ezek a jellemzők dominálnak.

"Az átlag összeg, ami eddig folyósításra került egy ügyfélnek, egy kicsit haladja meg az egymillió forintot. 1,1 millió forint az az összeg, amit támogatás formájában az ügyfelek így elérhetnek. Az is látható, hogy a befogadott hitelösszeg nagysága is a korábbi ötmillió forint helyett már meghaladja a 7 millió forintos összeget" - ismertette Tokodi Gábor.

A Takarékbanknál ennél is magasabb, az 1,3 millió forintot közelíti a CSOK-igénylés átlagos összege, és a beadott hitelkérelmek száma 40 százalékkal nőtt az utóbbi 3 hónapban. Az Unicredit Banknál az átlagos CSOK-összeg 1,1 millió forint, az átlagos hitelösszeg pedig megközelíti a 8 és fél millió forintot, az igénylők pedig jellemzően 40 százalékos önrésszel vágnak bele a lakásvásárlásba.

A Budapest Banknál október elseje óta lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt, de a folyósított hitelek volumene enélkül is magas.

Az OTP Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a CSOK, hanem más állami támogatások is elérhetőek lakásvásárláskor, ezek felhasználásával komoly megtakarítás érhető el - mondta Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelezési Főosztályának igazgatója.

"Durván 4,5-5 millió forintnyi állami támogatás vehető igénybe egy tipikus lakásvásárlásnál egy tipikus magyar családban. Ez nem csak azt jelenti, hogy a támogatás nominálisan hozzájárul a projekt finanszírozásához, hanem egyben azt is jelenti, hogy például egy húszéves hitelt tíz évre tudunk rövidíteni hasonló szintű törlesztőrészletek mellett." - fogalmazott Kormos Zoltán.

A CSOK-on kívül állami támogatási forma még a kedvezményes kamat, a lakástakarékpénztári megtakarítás és a lakáshitelhez adható cafetéria elem.

Hanganyag: Panulin Ildikó