Inforádió

Meghallgatom Élő adás

25 éves a magyar mobilhálózat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
25 éve, 1990. október 15-én indult el Magyarországon a Westel első kereskedelmi mobilhálózata.

A Westel 450 MHz-es analóg rádiótelefon szolgáltatása csak elindulása után három évvel, 1993-ra lett országos lefedettségű - mondta el az InfoRádiónak Khell Bogdán, a Mobilaréna főszerkesztője.

"Ez egy kuriózum volt: egészen mást jelentett akkoriban, mint amit most jelent. Egy nagyon korlátozott, elsősorban kizárólag hanghívásra használható, hatalmas méretű telefonokkal működő szolgáltatás volt analóg technológiával."

A kezdetben ötjegyű, majd hatjegyű, 06-60-as előhívóval hívható mobiltelefonok életében az első igazi változást a 900 Mhz-es GSM rendszer hozta el - tette hozzá Khell Bogdán.

"A következő sarokpont a 99-es év volt, amikor a harmadik nagy szolgáltató is megérkezett Magyarországra, és megnyílt az 1800 Mhz-es frekvencia. Ezt követően pedig 2003-2005 hozott ismét változást, amikor elindultak az olyan technológiák, mint az MMS, és elindult Magyarországon is a 3G hálózat, ami már versenyképes adatátviteli sebességet jelentett a vezetékes szolgáltatókhoz viszonyítva."

A Mobilaréna főszerkesztője hozzátette: a következő nagy lépés a 4G-ről az 5G-re váltás lesz.

"Ha nagyon műszakilag nézzük, akkor a GSM, a 3G és a 4G alapvetően ugyanarra a technológiára épülnek, ami viszont már régi technológia. Az 5G viszont nulláról van újratervezve, ami azt jelenti, hogy biztonsági szempontból óriási ugrást fog hozni az eddigiekhez képest.

Khell Bogdán elmondta: a mobiltelefonok leggyakrabban használt funkciója még mindig a hanghívás. A SIM-kártyákat azonban nem csak a telefonokban használják, így ezen a területen még hatalmas lehetőségek vannak.

"A legkülönfélébb apró eszközökbe kerül SIM-kártya, így az okos mérőóráktól kezdve az útdíjat követő fedélzeti egységeken keresztül az egészen apró időjárási állomásokon át mindenféle termékbe és mérőberendezésbe tehetünk már SIM-kártyát. Így ez a piac még hatalmas bővülés előtt áll" - fogalmazott Khell Bogdán.

Az pedig szinte sorsszerűnek nevezhető, hogy a 25 éves mobilhálózatról készített interjú közben megszakadt a telefonvonal.

Hanganyag: Domanits András