Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még bővülhet a zöld rendszámmal járó kedvezmények köre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb elektromos töltőállomást adtak át Budapesten, ezúttal az első kerületben - mondta az InfoRádiónak Budapest főváros kormánymegbízottja. A parlament döntését követően válik teljesen világossá, hogy milyen kedvezményeket kapnak az elektromos autók tulajdonosai - tette hozzá György István.

A szerdán átadott elektromos töltő gyorstöltő, mivel 15 és 30 perc alatt képes maximálisan feltölteni az elektromos autó akkumulátorát. Ezért van ennek különösen nagy jelentősége, és természetesen annak is, hogy a Külgazdasági Minisztérium kidolgozta a Jedlik Ányos tervet, amelynek keretében jelentős források kerülnek elkülönítésre - hangsúlyozta György István.

A parlament döntését követően válik teljesen világossá, hogy milyen kedvezményeket kapnak azok, akiknek az autója belefér a műszaki paraméterek alapján abba a kategóriába, hogy zöld rendszámot kaphatnak - tette hozzá.

Jelenleg is vannak egyébként kedvezmények: adó jellegű kedvezmény például a regisztrációs adó alóli mentesség és a cégautó alóli mentesség. Emellett a kerületek is adhatna kedvezményt, az I. kerület például a parkoló övezeteiben ingyenes parkolást biztosít az elektromos autók számára. A parlamenti vitában fog eldőlni, hogy a törvényjavaslat mivel egészül ki, és milyen kedvezmény marad benne - mondta a kormánymegbízott.

György István közölte: fontosnak tartjuk, hogy például a zöld rendszám illetéke tartalmazza azt a kedvezményt, ami ösztönzőleg hat. Jelenleg a különleges rendszámok kategóriájába sorolódik a zöld rendszám, így ennek a jelenlegi illetéke ugyanannyi, mint ha egy magánrendszámút igényel valaki. Természetesen nagyon szeretnénk, ha nulla, vagy nagyon kedvezményes lenne ez az illeték. Tudomásom szerint ez az előterjesztésben nem szerepel, de ez a vitában még változhat - tette hozzá.

Nyilván az adókedvezményekre vonatkozó kérdés egyértelmű, és ezekben az előterjesztés előremutató kedvezményeket tartalmaz - emelte ki György István.

Az elektromos autók magas ára miatt szükséges az, hogy sikerüljön olyan kedvezményeket adni, mint a regisztrációs adók alóli mentesség, vagy a cégautó alóli mentesség. Komolyabb összegekről van szó, nem beszélve arról, ha az ingyenes parkolás megvalósul. Európai példák vannak arra is, hogy a buszsávot használhatják az elektromos autók. Alaposan át kell gondolni, hogy ez a magyar közlekedési kultúra alapján most időszerű-e, vagy pedig esetleg egy későbbi időpontban lesz aktuális. Ez nyilván a parlamenti vitában fog eldőlni, hogy hogyan egészülhet ki esetleg az előterjesztés - fogalmazott Budapest főváros kormánymegbízottja.

Hanganyag: Kaputa Júlia