Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyta a százhalombattai fűtőmű átvételét a versenyhivatal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. átvegye a GDF Sueztől a százhalombattai fűtőművet, ezzel az egyik legfontosabb akadály hárult el a júliusban aláírt, a fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft. megvételéről szóló megállapodás megvalósulása elől - közölte a Veolia szerdán.

A szerződés értelmében a Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos tulajdonrésze a Veolia Energia Magyarországhoz (korábbi nevén Dalkia Energia Zrt.) kerül. Így az ügylet sikeres zárása után a társaságcsoport újabb városban kapcsolódhat be a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításába.

A közlemény szerint az alig több mint egy éve átadott, 25,2 megawatt (MW) névleges teljesítményű, korszerű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét termeli meg a településen, de a tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti.

A szolgáltatásért a helyi, városi távhőszolgáltató társaság felel, és ez a társaság áll közvetlenül szerződésben a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-vel, megvásárolva a távfűtés ellátásához szükséges hőmennyiséget. A fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit sem érzékelnek - közölte a Veolia.

A városi távhőszolgáltató társaság a Dunai Hőtermelő Kft. kapacitásainak csak egy részét kötötte le a százhalombattai lakosság hőellátására, így adott a lehetőség további, ipari fogyasztók hőenergiával történő ellátására is - jelezték.

A közlemény szerint a százhalombattai fűtőmű megvásárlása szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország üzleti stratégiájába. A társaságcsoport hosszú távú szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon, ebben kulcsszerepe van a városi távfűtési rendszerek, valamint ipari fogyasztók számára szükséges energiát biztosító hőtermelő egységek működtetésének.

A százhalombattai fűtőmű megvételét még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is jóvá kell hagynia, a Veolia várakozásai szerint azonban hamarosan megtörténhet a fűtőmű tényleges átvétele is - idézi a közlemény Fernezelyi Ferencet, Veolia Energia Magyarország kereskedelmi igazgatóját.