eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Atomerőművet épít Egyiptomban a Roszatom

A Roszatom tárgyalásai záró fázisba jutottak egy új atomerőmű építésről Egyiptommal, a beruházási szerződést várhatóan az idei év végére aláírják - közölte Anton Moszkvin, az orosz állami atomenergia-ipari konszern alelnöke szerdán, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán.

Elmondta, hogy az erőmű első blokkját 2022-re helyezik üzembe, amennyiben még az idén megkötik a szerződést. A beruházást Oroszország által nyújtott hitelből finanszírozzák - közölte.

Egyiptom atomerőmű-építési tervei 1981-ig nyúlnak vissza. A programot azonban Kairó az 1986-os csernobili katasztrófa után leállította. A terveket 2006-ban vették ismét elő, és már folyamatban volt a tenderkiírás előkészítése, amikor 2011 februárjában megbuktatták Hoszni Mubarak elnököt.

Egyiptom az idén februárban írt alá szándéknyilatkozatot Oroszországgal atomerőmű építéséről. Abdel-Fattáh Esz-Szíszi elnök az energiaellátás diverzifikációjának szükségességével indokolta az atomerőmű projektet. A diverzifikáció jegyében jelentette be még januárban, hogy az ország a következő három évben 4300 megawatt nap- és szélenergia áramtermelő kapacitást hoz létre.

Az észak-egyiptomi Dabaa városnál tervezett atomerőmű négy reaktorblokkal rendelkezik majd. A beruházásról csak a Roszatommal folytatnak tárgyalásokat.

A Roszatom a szaúdi energiaipari fejlesztéseket összefogó King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy kormányzati testülettel is tárgyal atomenergia-ipari tervekről. "Folyamatos kapcsolatban állunk" - mondta Anton Moszkvin. "A célunk egy erőmű kivitelezési megbízás elnyerése".

A Szaúd-arábiai Királyság és Oroszország júniusban kötött államközi atomenergia-fejlesztési megállapodást.

A Szaúd-arábiai Királyság 2012-ben jelentette be tervét 17 gigawatt nukleáris és 41 gigawatt napenergia áramtermelési kapacitás létrehozására 3032-ig. Az országnak jelenleg nincs atomerőműve.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×