eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Töretlen a növekedés a turizmusban

Töretlen a növekedés a turizmusban, az augusztusi és az első nyolc havi adatok alapján az idei ismét rekordév lehet az ágazatban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a KSH legfrissebb adatait kommentálva sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Ruszinkó Ádám kiemelte, hogy a magyar turizmus mind a vendégforgalmat, mind a vendégéjszakákat tekintve jelentős fejlődést mutat, idén augusztusban a vendégek száma 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal, a szállásdíj-bevétel 16,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. Így a szálláshelyeken 1 millió 450 ezer vendég fordult meg, a vendégéjszakák száma meghaladta a négymilliót, a szállásdíj-bevételek 29,4 milliárd forintra emelkedtek - ismertette. A tíz legnagyobb küldőpiac közül 8-ban növekedést mértek, három országból - Egyesült Királyság, Spanyolország, Egyesült Államok - kétszámjegyű volt a növekedés.

Hozzátette: az első nyolc hónap számai is jól alakultak, minden lényeges mutató javult, a vendégszám 8,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal nőtt. Január-augusztusban 7,2 millió vendég 18,5 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken. A turisták a tavalyinál 13,6 százalékkal többet, 145,2 milliárd forint szállásdíjat költöttek el.

Szavai szerint az adatokból azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a piac jól diverzifikálódik, nem függ egy-egy meghatározott országtól nagymértékben, egyre több a fontos küldőország. Az orosz turisták számának visszaeséséről elmondta: mértéke folyamatosan csökken, jelenleg megközelíti a 20 százalékot, de még így is el fogja érni a 2013-as szintet. Ezzel a magyar turizmus együtt tud élni - fogalmazott, hozzátéve: mindent megtesznek az orosz turistaforgalom visszaesésének tompítása érdekében.

Kiemelte, hogy az eddigi adatok alapján az idei ismét rekordév lehet: a szálláshelyek vendégeinek száma meghaladhatja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig a 25 milliót, a szálláshelyek bevétele elérheti a 350 milliárd forintot.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta: az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint is kimagaslónak számít a magyar turizmus növekedése, az első fél évben 17,5 százalékkal több turista érkezett, mint 2014 első fél évében. Eközben a turistaérkezések világszinten 4,1 százalékkal, Európában 5 százalékkal bővültek, Magyarország növekedése így a világátlag több mint négyszerese, az európainak pedig több mint háromszorosa. Európában egyedül Görögország előzi meg a növekedésben Magyarországot - húzta alá.

A migránshelyzet hatásairól szólva elmondta, hogy bár a szeptemberi adatok még nem állnak rendelkezésre, de az előzetes becslések szerint a budapesti szállodák - ahová a külföldi vendégek kétharmada érkezik - foglaltsága 90 százalék körüli volt, válság jele egyáltalán nem mutatkozik a turizmusban. Az októberi hosszú hétvégére pedig már most csaknem teljes a foglaltság - közölte. A Budapest Airportnak pedig negyedik hónapja egymillió feletti az utasforgalma.

Összegzése szerint 2010 óta minden jelentős mutatóban jobban teljesít a magyar turizmus, mint korábban bármikor: idén nyolc hónap alatt több vendég érkezett Magyarországra, mint 2009-ben egész évben. A vendégek száma 2010 és 2014 között 30 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal nőtt. Az eredmények eléréséhez egyebek között az uniós forrásokból végrehajtott fejlesztéseket, a fapados légitársaságok járatnyitásait és bővítéseit, és a SZÉP-kártya belső keresletet élénkítő hatását emelte ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×