eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Magyar Bankszövetség elnöke gratulált Varga Mihály elismeréséhez

A Magyar Bankszövetség elnöke gratulált Varga Mihálynak Az év pénzügyminisztere Közép- és Kelet-Európában díjhoz; Patai Mihály az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a díj fontos elismerés az egész országnak és személy szerint a nemzetgazdasági miniszternek is.

A londoni székhelyű Euromoney Institutional Investor-csoport Emerging Markets kiadványa a díjról évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt; Varga Mihály a hét végén vette át az elismerést Limában, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésének keretében.

Patai Mihály meggyőződése szerint az elismerésben a svájci frank alapú hitelprobléma magyar megoldása játszotta a fő szerepet, hiszen, mint mondta, az ország gazdasági számai már korábban is jók voltak.

"Példázza ez a döntés, hogy a világ azt értékeli, ha megállapodások révén oldunk meg gazdaságpolitikai, stratégiai jelentőségű dolgokat" - mondta. Hozzátette, hogy az együttműködésre jó példa volt a svájci frank alapú hitelek konverziója, amikor a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség közösen próbált megoldást találni a problémára.

Patai Mihály azt is hangsúlyozta, hogy a forintosításban az MNB-nek elévülhetetlen érdemei vannak. Egyrészt a megfelelő időzítést tekintve, másrészt, hogy a jegybank a devizatartalék-politikájával létrehozott egy olyan tartalékállományt, amelyet a bankrendszer rendelkezésére tudott bocsátani. Az elnök felidézte, hogy a bankok egy nap alatt 8 milliárd eurót vettek az MNB-től.

"A bankszövetség eddig is a konszenzusra törekedett, és a jövőben is ezt fogja tenni" - szögezte le a bankszövetség elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×