eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Mihály lett az év pénzügyminisztere a kelet-közép európai régióban

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert választotta az idén az év pénzügyminiszterének a kelet-közép európai régióban a Euromoney című szaklap Emerging Markets kiadványa.

Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb pénzügyminisztereiről és jegybankelnökeiről. A díjat öt régió - a felzárkózó európai országok, Kelet-Közép Európa; Közel-Kelet és Észak-Afrika; Szub-Szaharai Afrika; az amerikai kontinens, valamint Ázsia - pénzügyi vezetői kaphatják meg.

A díj odaítélésének indokai közül a lap online kiadása kiemeli a magyar kormány tökéletes időzítését a jelzálogalapú devizahitelek piaci árfolyamon való forintosításakor, különösen a svájci jegybank januári döntésével összefüggésben, amikor hirtelen jelentősen megemelkedett a frank árfolyama.

Varga Mihály érdemének is tartják azt, hogy Magyarországnak sikerült 2013-ban a határidő előtt visszafizetni adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Ezen kívül a lap szerint számos intézkedéssel sikerült csökkenteni a magyar gazdaság külső sebezhetőségét, csökkenőben van az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya, miközben a költségvetési hiány az utóbbi három évben 3 százalék alatti. Elismeréssel szóltak arról is, hogy a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány három év alatt 40-ről 30 százalékra csökkent, amely hozzájárult az ország kitettségének mérsékléséhez, ami különösen a várható amerikai alapkamat-emelés tükrében fontos.

Az IMF, a tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedés után, a várható lassulás ellenére is 2 százalék körüli bővülést vár jövőre. Mindez éles ellentétben van az ország 2008 utáni helyzetével - írják.

A lap kiemeli az online pénztárgépek jelentős, valamint az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) áfa-bevétel növelő hatását. Hozzáteszik, hogy az adóelkerülés és a feketegazdaság továbbra is probléma Magyarországon, azonban a fenti lépések eredményesnek bizonyultak.

Az Emerging Markets, a Euromoney Institutional Investor kiadványa, a pénzügyi döntéshozók egyik legfontosabb szaklapja.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×