Ma kezdődik a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank találkozója

Infostart
2015. október 9. 13:40
Ma megkezdődik a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozója: 188 ország pénzügyminiszterei és jegybankárai gyűltek össze Peru fővárosában.

Ma megkezdődik a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozója: 188 ország pénzügyminiszterei és jegybankárai gyűltek össze Peru fővárosában. Sigmond Árpád összefoglalója.

Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli a Limában rendezett, vasárnapig tartó rendezvényen, melynek fő témáját a klímaváltozással és a nyomott világgazdasági növekedéssel kapcsolatos kihívások adják.

Kedden közzétett előrejelzésében lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap. A világgazdasági kilátások című kiadványban már csak 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul.

Maurice Obstfeld, az IMF fő közgazdásza szerint nem tűnik elérhetőnek a robusztus és összehangolt világgazdasági növekedés, különös tekintettel a világ második legnagyobb gazdasága, Kína teljesítményének lassulására.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a helyzetet nem jellemezné borúsnak, de a fejlett országok tartósan laza monetáris politikája pénzügyi sebezhetőségeket eredményező buborékokat keltett, különösen a feltörekvő piacokon. Lagarde felszólította a döntéshozókat, hogy támogassák a gazdasági növekedést, de "a gyorsan változó és bizonytalan világban" ügyeljenek a pénzügyi kockázatokra.

A perui tanácskozás nagy kérdése emellett, hogy napirenden marad-e az IMF öt éve, Dél-Koreában elhatározott reformja, amelynek értelmében növelnék a fejlődő országok - mindenekelőtt Kína - súlyát a fejlettek rovására. Az Egyesült Államok eddig sikeresen blokkolta a tervet és elemzők szerint áttörés Limában sem várható.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást