Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszerű a turista állami horgászjegy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Népszerű a turista állami horgászjegy, kevesebb, mint másfél év alatt több mint 17 ezren regisztráltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) turista állami horgászjegy (TUHIR) rendszerébe - közölte a Nébih.

A rendszer sikerét mutatja az is, hogy míg 2014-ben 3900-an váltották ki a 90 napos horgászengedélyt, addig idén már több mint 5800-an.

A Nébih 2014. május 1-jével vezette be a közigazgatásban egyedülálló informatikai rendszert, amivel bárki egyszerűen, online akár otthonról is bármikor kiválthatja a turista állami horgászjegyet. A felület három nyelven - magyarul, angolul, németül - érhető el. Az újfajta okmányt, mely a kiváltás időpontjától számítva 90 napig érvényes, és egy bottal történő horgászatra jogosít, mind a magyar, mind a tagállami és külföldi állampolgárok igénybe vehetik.

A rendszer különlegessége, hogy a teljes közigazgatási folyamat online módon lebonyolítható. A horgászoknak a https://tuhir.nebih.gov.hu/ oldalon kell regisztrálniuk, majd sikeresen kitölteniük egy halfaj- és alapvető jogszabályi ismeretekből álló tesztet. Az ehhez szükséges tananyag elérhető a TUHIR oldalán.

Igénylés előtt a rendszer ellenőrzi, hogy az igénylő nincs-e eltiltva a horgászjegyváltás lehetőségétől. A horgászjegy díja bankkártyás tranzakcióval egyenlíthető ki, majd ezután átlagosan 1 percen belül megérkezik a turista állami horgászjegy, a fogási napló, valamint a díjfizetési bizonylat a regisztrációkor megadott e-mail címre.