Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányinfo: ezt gondolja a kormány a bankokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb fél éven belül eladná a kabinet az MKB Bankot és jövő év első felében a Budapest Bank is eladásra kerülhet - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a kormány maximálisan támogatja, hogy az FHB csatlakozik a takarékszövetkezeti integrációhoz.

Lázár János a két, állami fennhatóság alatt lévő bank sorsáról is kérdéseket kapott a mai Kormányinfón - írja a portfolio.hu

A Miniszterelnökség vezetője a kérdésekre az alábbiakat mondta: a gazdasági növekedés élénkítéséhez szükség van a kereskedelmi banki hitelezés élénkítéséhez, amelyhez minden támogatást meg kell adni.

Ennek jegyében vizsgálják felül az EBRD-vel kötött megállapodást és tudomása szerint Varga Mihály vezetésével zajlanak ezek a tárgyalások. Az MKB kapcsán lehetőleg az év végéig, de legkésőbb fél éven belül szeretnék az eladást. Hibának tartaná, ha többségi külföldi tulajdonba kerülne az MKB és jelzése szerint legkésőbb jövő év első felében a BB is eladásra kerülhet.

"Az FHB lépését a kormány maximálisan támogatja, azért, mert az MNB régóta mondja, hogy a bankszektorban olyan átalakításokra van szükség, amely szerint kevesebb, de erősebb bankra van szükség" - reagált Lázár arra a kérdésre, hogy mit szól az FHB Jelzálogbank és leánybankjaként az FHB Kereskedelmi Bank belépéséhez a takarékszövetkezeti integrációba.

A miniszter szerint ez erősíti a takarékszövetkezeti integrációt és magát a Takarékbankot is, kormányzati lépésre azonban nincs szükség a kérdés kapcsán, mivel "a piaci folyamatokba nem fogunk beavatkozni". Hozzátette: az a meggyőződése, hogy a jelzálog tevékenységre a takarékszövetkezeteknek is szükségük lesz, így az FHB lépése erősíti a rendszert és egyúttal az MNB minden ilyen irányú igényét is kielégíti.

(Az FHB Jelzálogbank Nyrt. elnöke, Spéder Zoltán egyben az InfoRádiót tulajdonló CEMP csoport elnöke is.)

Hanganyag: Sigmond Árpád