Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai szenátusi vizsgálat a VW-vásárlóknak nyújtott adókedvezmény ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétpárti vizsgálatott indított az amerikai szenátus annak a "lehetséges csalásnak" a felderítésére, amelynek keretében a környezetbarátnak mondott Volkswagen gépjárművek vásárlói szövetségi adókedvezményben részesültek az Egyesült Államokban.

A bizottság republikánus elnöke, Orrin Hatch és a testület rangidős demokrata szenátora, Ron Wyden a Volkswagen-csoport vezetőihez intézett, szerdán közzétett levelében azt kérte, hogy a cég október 30-ig adjon tájékoztatást a "tiszta égésű" dízel VW-autókkal kapcsolatos adókedvezmény-jogosultságról.

Ahhoz, hogy a vásárlók adókedvezményben részesüljenek az Egyesült Államokban, a gyártóknak igazolniuk kell, hogy a járművek megfelelnek bizonyos üzemanyag-gazdaságossági követelményeknek és a kibocsátási szabványoknak.

A két szenátor levelét Matthias Müllerhez a VW vezérigazgatójához és Michael Hornhoz, a Volkswagen USA elnök-vezérigazgatójához intézte.

A képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága csütörtökön tart meghallgatást az ügyben, amelyre beidézték Hornt és több szövetségi környezetvédelmi tisztségviselőt.

Hatch és Wyden levelében rámutatott: a VW 2008-ban igazolta az amerikai adóhatóságnak (IRS), hogy a 2009-es Volkswagen Jetta TDI Sedan és a SportWagen típusú autók vásárlói darabonként 1300 dollárnyi adókedvezményre jogosultak. Más modellekről a cég később állított ki igazolást.

A szenátorok szerint a VW 2010. július 1-jéig legkevesebb 60 ezer darabot adott el környezetbarátnak mondott járművekből, aminek következtében, az igénylők számától függően, az adókedvezmény mértéke jóval meghaladhatta az 50 millió dollárt.