Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyorsan nő az új gépkocsik eladása Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Éves szinten 21 százalékkal - 171 ezerre - nőtt a január-szeptemberi időszakban az új személygépkocsik eladása Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség hétfőn Prágában.

A legnagyobb az érdeklődés továbbra is a hazai Skoda márka iránt. A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto az idei év első kilenc hónapjában 54 924 személygépkocsit adott el Csehországban, ami 28 százalékos növekedéssel és több mint 32 százalékos piaci részesedéssel ér fel.

A külföldről behozott használt személygépkocsik száma 23 százalékkal emelkedett az első három negyedévben.

A Skoda mögött a második helyen a Volkswagen kocsik állnak, amelynek eladása éves szinten 36 százalékkal 18 120 személygépkocsira emelkedett.

A harmadik helyen a dél-koreai Hyundai áll 14 436 eladott autóval, eladásai öt százalékkal emelkedtek. A negyedik helyen az amerikai Ford, míg az ötödiken a román Dacia végzett.

Az értékesített személygépkocsik 55 százaléka benzinmotoros, míg 42 százalék pedig diesel motoros volt.

Ami a modelleket illeti a legnagyobb az érdeklődés a Skoda Octavia iránt, amelyből 17 761 darabot adtak el. A második a Skoda Fabia modell 14 880 eladott autóval, míg a harmadik a Skoda Rapid 9106 eladott kocsival. A negyedik a VW Golf, az ötödik a Hyundai i30 modell.

Az első kilenc hónapban 30 százalékkal 777-re emelkedett az új autóbuszok eladása is.