eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: júliusban 208 millióval nőtt a kereskedelmi többlet

Júliusban 646 millió euró volt a kereskedelmi többlet, 208 millióval nőtt az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A kivitel 5,3, a behozatal 2,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az exporttöbblet 28 millió euróval kisebb az első becslésben közöltnél, mert akkor hajszállal nagyobb, 5,4 százalékos exportnövekedést és kisebb - 2,3 százalékos - importbővülést mért a KSH.

A gépek és szállítóeszközök kivitele továbbra is átlagon felül emelkedik, euróban 10,9 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit. A feldolgozott terméke kivitele 5,5 százalékkal nőtt, míg az élelmiszerek exportja 1,0 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól. Euróban számolva a nyersanyagok és energiahordozók kivitele 18,5, illetve 36,6 százalékkal csökkent.

A júliusi importot is a gépek, szállítóeszközök 12,9 százalékos növekedése táplálta, de átlag felett nőtt az élelmiszerek (5,2 százalék) és a feldolgozott termékek (4,8 százalék) behozatala is. Az energiahordozók importja júliusban 39,1 százalékkal maradt el euróban az egy évvel korábbitól, de az árcsökkenés miatt volumenben ennél kisebb, 27,7 százalékos volt a visszaesés.

Az év első hét hónapjában 7,5 százalékkal nőtt a kivitel euróban számolt értéke, az import 5,5 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1189 millió euróval nőtt, és 4,852 milliárd eurót tett ki.

A gépek és szállítóeszközök kivitele 12,1 százalékkal nőtt, ezen belül a közúti járművek kivitele 24,0 százalékkal, a villamos gépek és készülékeké 15,9 százalékkal emelkedett. A feldolgozott termékek héthavi kivitele 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül viszont a gyógyszerek és gyógyászati termékeké 20,7, a gumigyártmányoké 12,1százalékkal nőtt. Az élelmiszerek exportja 1,9 százalékkal, de a gabonakivitel 14,7 százalékkal bővült.

Importban a gépek behozatala 13,0 százalékkal, a feldolgozott termékeké 7,5 százalékkal nőtt. Az energiaimport euróban 28,9 százalékkal esett vissza, ezen belül azonban a villamos energia importja 6,9 százalékkal, a szénimport 13,7 százalékkal nőtt, miközben az olajimport 31,9, a gázé 39,4 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×