eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

MGE: 14,4 százalékkal nőtt az új autók száma szeptemberben

Szeptemberben 6270 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 14,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az első kilenc hónapban 55 302 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 12 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal.

Az MGE szerint a piaci növekedés lassulása szeptemberben megfordult, és az értékesítés újra nőtt a tavalyi évhez viszonyítva.

Az egyesület az egész évre 75 ezres nagyságrendben számít új autók forgalomba helyezésére, ami 15 százalékos növekedést jelentene 2014-hez képest.

A kishaszonjárművek piaca is bővült szeptemberben, 1312 járművet helyeztek forgalomba, ami 1,9 százalékos növekedés.

Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik.

Az MGE sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt autók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el.

Az egyesület közlése szerint a kishaszon jármű piac folyamatosan lassul az eddig a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) által generált forgalomnövekedés után. A piac év végi teljesítményét az egyesület pár százalékkal az előrejelzett 16 ezer darab alá várja, ami a tavalyihoz képest 6 százalékos növekedést jelentene.

A nagyhaszon járműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést.

A motorkerékpárok piaca is bővül, az idén eddig 1794 új motort helyeztek forgalomba, ez 11 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×