Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sok a késedelmes uniós projekt a közszférában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
823 uniós projekt van késésben és a késedelmes összeg 139 milliárd forint - tudható meg a Miniszterelnökség legutóbbi jelentéséből. A Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: állami és önkormányzati fejlesztések ezek csupán, és olyanok is vannak közöttük, mint a budai fonódó villamos építése. Weinhardt Attila hozzátette: komoly retorziók lehetnek, ha marad olyan forrás, amelyet nem tudnak lehívni a projektekben résztvevő cégek.

"A Miniszterelnökség havonta közzéteszi a késedelemben lévő állami, illetve önkormányzati projektek fontosabb adatait, ezt tehát a közszféra késedelmes projektjeinek adatai. Ezek alapján a legfrissebb összegzésünk szerint 823 projekt található a listán, ennyinél mutatkozik késés. Minden projektnek van egy menetrendje, mikor mennyi forrást terveznek lehívni, ahhoz képest vannak eltérések. A néhány milliótól sok milliárd forintig terjednek ezek a késedelmes lehívások. Ennek a 823 projekt megítélt támogatás közel ezer milliárd forint, de fontos, hogy nem ez az irányadó szám, hanem az az összeg, ami ezzel a késedelemmel érintett, ez pedig 139 milliárd forint" - jelezte a Portfolio elemzője.

Weinhardt Attila elmondta: "a listában 25 olyan projekt van, amelynél a késedelemmel érintett összeg még mindig egy milliárd forint felett járt. A legnagyobb ezek közül - az egy hónappal ezelőtti és a mostani összesítésünk szerint is - az M0-s gyorsforgalmi út déli szektorának rekonstrukciójával kapcsolatos munkálat, itt a késedelemmel érintett összeg: 21,7 milliárd forint, lényegében az összes késedelemmel érintett projekt közel húsz százaléka ebből származik. A második legnagyobb késedelmes projekt az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft-hez kapcsolódó, informatikai infrastruktúra fejlesztési projekt, itt 12,7 milliárd forint az elmaradás. A harmadikat pedig a budapestiek a bőrükön tapasztalják, a budai fonódó villamoshoz kapcsolódó három projekt, ezeknek az együttes késedelmes állománya a számításaink szerint 15,1 milliárd forint."

"Azok a projektgazdák, akik ebben a ciklusban késedelembe estek az egyes projektekkel, nem indulhatnak az újban addig, amíg nem rendezik a késedelmüket, ráadásul ezeknek az intézményeknek a fenntartói a jövő évi költségvetésben súlyos retorziókkal számolhatnak, ha az ország forrásokat veszít azon a késedelmes projektek miatt" - hangsúlyozta a Portfolio elemzője.

Hanganyag: Panulin Ildikó