Itt az új húszezres!

Infostart
2015. szeptember 25. 16:20
Mától törvényes fizetőeszköz az új húszezres, de forgalomba majd csak december 14-től kerül - mondta az InfoRádiónak a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója. Pataki Tibor hozzátette: az új húszezres, csakúgy, mint a tízezres, más színű lesz, új vízjelet és hologramfóliát tesznek rá és a biztonsági elemek is modernebbek lesznek.

"A Magyar Nemzeti Bank a szeptember 25.-i nappal törvényes fizetőeszközként rendeletileg bocsátotta ki az új húszezer forintost. A készpénzforgalomban a fizetéseink vagy az ATM-használat során azonban csak december 14-től fogunk találkozni ezekkel a bankjegyekkel. A köztes időszakban a készpénzforgalmi szereplőit - az automaták, gépek üzemeltetőit -készítik fel a bevezetésre" - mondta el az InfoRádiónak a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója.

Pataki Tibor beszámolt arról, hogy az új húszezer forintosok jelentős mértékben megújultak.

"Miközben a megszokott portré, illetve hátoldali kép köszön ránk a bankjegyről, aközben a papírnak változott a színe. A különböző felhasználói dimenziókban - tehát a lakossági forgalomban, ahol segédeszközöket nem használ senki és a professzionális pénzkezelőknél, ahol például UV-lámpát is alkalmaznak - jelentős változás látszólag nem tapasztalható. Ami szabad szemmel nem látható, az a gépek által történő kezelés, azonosítás, amiben megújultak a bankjegyek" - ismertette a készpénzlogisztikai igazgató.

"Az új húszezres első oldalán megmaradt a Deák-portré, a hátoldalon pedig továbbra is a képviselőház képe látható, azonban minden, ami ezt körülveszi, illetve a hátterében van, az változott. Új vízjel található a bankjegyben, amelyben a portré mellett már az értékjelzést is azonosíthatjuk és minden mástól eltérő hologram-fólia található rajta. Az első oldalán van egy olyan díszítő motívum az oldal közepén, amely, ha billegtetjük, mozgatjuk a papírt, változtatja a színét. Emellett számos más olyan látványos elem van rajta, amelyeket a pénztárosok egy UV-lámpával tudnak ellenőrizni" - számolt be az újdonságokról Pataki Tibor.

Azt is elmondta, hogy a régi húszezres bankjegyeket 2016 végén vonják majd ki a forgalomból, addig a hétköznapokban párhuzamosan találkozhatunk és fizethetünk mindkét változatú bankjeggyel. Azt követően a régi változatú húszezer forintosokat a nemzeti bank bevonja.

"De ezzel az értéküket még nem veszítik el, mert a bevonást követően három évig még a kereskedelmi bankok és a posták, illetve a Magyar Nemzeti Bank még húsz évig becseréli az új változatú bankjegyekre a régieket" - hangsúlyozta a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást